Toen in Amersfoort: toen je nog tapijt kocht in de markthal

Aangeboden door Van Wiefferen 7 april 2019

Ja, dat waren andere tijden. Geen visgratenvloeren, maar enorme rollen tapijt waar je uit kon kiezen. Edith van Wiefferen blikt terug op de tijd dat haar schoonvader nog met enorme tapijten in de markthal stond. “Alles werd contant afgerekend. Aan het einde van de dag kwam het geld nog net niet uit zijn sokken vallen.” 

Op haar vijfde kwam Edith naast de familie Van Wiefferen wonen, een ondernemend stelletje. Haar toekomstige schoonvader begon in 1957 samen met zijn broer een succesvolle handel in tapijten en bleek daar ontzettend goed in te zijn. “Als hij zei dat het goed was, dan geloofde iedereen het. Ik herinner me de enorme rollen tapijt die er in de winkel stonden nog steeds. Vroeger was het veel meer eenheidsworst, in het hele huis lag tapijt. En als een kleur op dat moment in was, dan zag je die kleur overal.”

Een familiefoto van de rollen tapijt in de markthallen

Andere tijden

Het bedrijf Van Wiefferen bestaat nog steeds, evenals de handel in vloeren. Toch is er wel iets essentieels veranderd: “Er zijn zoveel soorten vloeren bijgekomen”, aldus Edith. “Pvc, marmoleum, hout, laminaat, noem maar op. Je hebt nu veel meer productkennis nodig. En mensen worden natuurlijk door het internet geïnformeerd, maar die informatie klopt niet altijd. Dat moet je dan weer kunnen ontkrachten.”

‘Mijn schoonmoeder naaide de biezen matten nog aan elkaar’

Mensen zijn ook steeds kritischer geworden op hun vloer, merkt Edith op. “Comfort is steeds belangrijker geworden. Mijn schoonmoeder naaide vroeger nog biezen matten aan elkaar met juten. Als je erop zat, dan voelde je dat naadje in je kont.” En de aanhangers waar vroeger de rollen met tapijt in vervoerd werden, zijn ook verleden tijd. “We hebben de busjes zo verbouwd dat ieder kleed erin kan. We vervoeren dus niets meer in de open lucht, zodat je kleed droog blijft.”

De afbraak

Foto: Kattevilder, G.W. / Archief Eemland / 70279

Wat betreft de markthal, die zag in 1984 de sloopkogel op zich afkomen en maakte plaats voor woningen. Dat gebouw is dus weg, maar Van Wiefferen is er nog steeds. “We zijn al die jaren met onze tijd meegegaan en dat doen we nu nog steeds”, sluit Edith trots af.

Het fotoboek met herinneringen aan vroeger


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Van Wiefferen. Meer over Van Wiefferen ontdekken?

Van Wiefferen dienstverlening

Nu gesloten08:45 - 18:00

Hogeweg 45, Amersfoort

Bekijk meer:dienstverlening

adv.