Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Amersfoort: toen we nog een professionele voetbalclub in Amersfoort hadden

Door Annemarie Degens 9 december 2018

Voor velen is het hét gemis: een professionele voetbalclub in Amersfoort. Waar Amsterdam Ajax heeft, Rotterdam Feyenoord en Utrecht het toepasselijk genaamde FC Utrecht, heeft Amersfoort… Geen betaaldvoetbalclub. Maar wist je dat dit ooit anders was? We nemen je mee naar de jaren ’70 en ’80, toen we nog een echte eigen profclub hadden: SC Amersfoort.

Hun stadion stond in Sportpark Birkhoven, ze droegen rood-witte tenues, in hun logo was een afbeelding van de Amersfoort Kei verwerkt en hun slogan was ‘Kei van een club’. We hebben het over de spelers van SC Amersfoort, de enige profclub die onze stad ooit gehad heeft. SC Amersfoort staat, superorigineel, voor Sportclub Amersfoort en werd in 1973 opgericht als voortzetting van de eerste-divisieclub HVC (Hollandia Victoria Combinatie), van oorsprong de grootste sportclub van onze stad.

Logo van SC Amersfoort

Ondanks de optimistische slogan ‘Kei van een club’ heeft SC Amersfoort niet de reputatie een erg goede club te zijn geweest. Dat blijkt ook uit de resultaten, want ons cluppie stond nooit bovenaan; altijd in de middenmoot of, zoals in het laatste jaar, helemaal onder in de eerste divisie.

Het einde

Ben Pon (van de autohandel) was een belangrijke, grote investeerder voor SC Amersfoort. Toen hij kwam te overlijden, betekende dit een flinke klap voor de club. De rest van de familie bleek niet zo’n voetbalfan te zijn als Ben was, en draaide de geldkraan dicht. Toen ook de gemeenteraad niet wilde investeren in SC Amersfoort hield die proftak op 28 november 1983 met een 2-3 winst op Vitesse op te bestaan. Over stoppen op je hoogtepunt gesproken.

SC Amersfoort mag er misschien al een jaar of 36 niet meer zijn, er zijn nog genoeg sporen van de voormalig profclub te vinden. Zo staan er bijvoorbeeld nog een aantal toegangspoortjes van het stadion bij de hockeyclub in Birkhoven,wordt de herinnering aan onze enige echte profclub in leven gehouden op de Facebookpagina SC Amersoort en vonden we nog een interview oud-speler Jakob Melessen op YouTube.

Meer over de geschiedenis van Amersfoort lees je hier:

Toen in Amersfoort: toen de serie Fort Alpha werd opgenomen op Het Nieuwe Eemland

Tygo Gernandt, Cas Jansen, Tatum Dagelet, Jennifer de Jong, Daan Schuurmans... Allemaal liepen ze in...
de eerste stadsbus van Amersfoort

Toen in Amersfoort: de eerste Amersfoortse stadsbussen

Deze week kondigde de gemeente aan dat er twee volledig elektrische bussen door de stad komen te rij...
westsingel een bioscoop

Toen in Amersfoort: toen er nog een bioscoop aan de Westsingel zat

Tegenwoordig staat er een gloednieuw pand aan de Westsingel nummer 7, maar vroeger konden daar Amers...

 

adv.