Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Amersfoort: toen we de Keistadfeesten nog hadden

Door Annemarie Degens 23 juni 2019

Vorige week blikten we al terug op Torenpop, een prachtfestival dat onze stad helaas sinds een aantal jaar moet missen. Maar er is nog een jaarlijks evenement dat we al een tijdje niet meer op de Amersfoortse agenda’s zien, en dat zijn de Keistadfeesten.

We zijn niet voor niets Keientrekkers in de Keistad, en dus vierden we vanaf 1972 ook de Keistadfeesten. Het groeide al snel uit tot een jaarlijks feestje, dat eee aantal keer werd besloten met het door de stad trekken van ‘keien’ uit diverse Europese landen. In 1980 trok zelfs Prins Bernhard een kei de stad in. Amersfoort heeft daar nog een aantal grote stenen aan overgehouden, die in het keienpark aan de Stadsring liggen uitgestald. Weet je ook meteen waarom die enorme keien daar liggen.

Bungeejumpen

Tijdens de Keistadfeesten was er van alles te doen in onze stad. Zo waren er talloze muzikale optredens, kon je bungeejumpen op de Hof en werd er een markt gehouden met honderden kramen.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Archief Eemland / Evers, Johan / 09881 Nagespeelde verovering van de Koppelpoort tijdens de Keistadfeesten. De Geldersen varen hier de stad binnen.

Laatste editie

Maar liefst veertig edities mochten we genieten van de Keistadfeesten, maar in september 2009 vindt, tijdens het slotweekend van Amersfoort 750 jaar, vond toch echt de laatste editie van het festijn plaats. Een slotfeest voor alle (oud)medewerkers en vrijwilligers betekent het definitieve afscheid van de Keistadfeesten. Sponsors zijn dan nog amper te vinden en de veiligheidseisen worden steeds strenger, waardoor definitief het doek valt voor de Keistadfeesten.

Meer Amersfoort van vroeger!

Toen in Amersfoort: toen we festival Torenpop nog hadden

Denk je even in: De Jeugd van Tegenwoordig, Kensington, De Staat, Heideroosjes, Kyteman, DeWolff, Go...

Toen in Amersfoort: deze voertuigen reden vroeger rond

Toen in Amersfoort: het draaiorgel door de jaren heen

adv.