Toen in Amersfoort: toen The Flame nog in de Arnhemsestraat zat

Door Annemarie Degens 13 januari 2019

Je herkent het bijna niet meer terug: in het pand waar nu tweedehands spulletjes worden verkocht, was vroeger bar The Flame. Een café vol rockmuziek, pullen bier, een grote pooltafel en thuis van de Hell’s Angels Amersfoort -voorheen The Confederates-. We nemen je terug in de tijd, naar toen The Flame nog in de Arnhemsestraat zat.

Of eigenlijk eerst nog wat verder terug in de tijd: want The Flame zat niet altijd in de Arnhemsestraat. The Flame was namelijk héél vroeger gevestigd aan de Mooierstraat en bestond daar uit twee delen, een boven en een benedenverdieping. De bovenverdieping was gereserveerd voor de leden van motorclub The Confederates, die The Flame als thuisbasis hadden.

Motorclub

Pas jaren later verhuisde The Flame naar de Arnhemsestraat. Een café met een L-vormige bar, een pooltafel en een gereserveerde rode bank met tafel voor de Confederates-leden achterin. Boven The Flame bevond zich het clubhuis voor leden van de motorclub.

Niet alleen door de aanwezigheid van The Confederates, maar ook door de aankleding ademde de bar motorclub: de taps waren in de vorm van motorblokken (een ervan is nu nog terug te vinden in The Boothill Saloon), overal hingen Harley-memorablia en achterin sierde zelfs een halve motor de houten muur.

Optredens

The Flame was niet alleen de plek waar je een potje pool kon spelen en een meter bier tijdens Happy Hour op donderdag en zaterdag kon drinken. De bar fungeerde door de jaren heen als podium voor veel bekende bands, en organiseerde vele evenementen, liveoptredens en dansavonden.

Afscheid

Door de jaren heen liep de klandizie bij The Flame beetje bij beetje terug, tot uiteindelijk in 2014 het doek viel voor het rockcafé. De sluiting lieten Amersfoorters niet ongemerkt voorbij gaan: met een groots afscheidsfeest werd in december op gepaste wijze afscheid genomen van The Flame.

Na jarenlang leeg te hebben gestaan, kwam er in 2018 nieuw leven in het pand van The Flame. Het team van Oud Nieuws verbouwde de boel tot winkel, maar dat had nog wel wat voeten in de aarde. ”Het rook er muf en naar verschaald bier, het was alsof iedereen zo was opgestaan en weggelopen”, vertelde Kringloop-directeur Mieke Bleij tijdens de opening van Oud Nieuws. ”Maar we zijn erg blij met deze plek en hopen dat we hier nog lange tijd mogen blijven.”

Kijkje nemen in de oude Flame?

Kringloopwinkel Oud Nieuws winkelen

Nu open10:00 - 18:00

Arnhemsestraat 31, Amersfoort

Bekijk meer:winkelen

Leuk he, Amersfoort van vroeger?

Vorige week blikten we terug op de tijd van Mariposa.

Toen in Amersfoort: toen er nog bier werd gedronken in Mariposa in de Valkestraat

Menig Amersfoorter heeft er vroeger een biertje gedronken: café Mariposa in de Valkestraat. Op de pl...

 

adv.