Toen in Amersfoort: toen de Stier op de Kamp nog van hout was

Door Roeliene Bos 24 maart 2019

 

We kunnen ons de stad al bijna niet meer voorstellen zonder de iconische Stier op de rotonde bij de Kamp. Toch heeft de Stier niet altijd op deze plek gestaan, noch was hij altijd al van staal. We blikken terug op het jaar waarin de Stier nog van hout was. 

De Amersfoortse kunstenaar Thijs Trompert maakte het kunstwerk voor de manifestatie Urban Wijland in 2006. Het idee achter Urban Wijland was om Amersfoorters te laten nadenken over het spanningsveld tussen het stadsleven (Urban) en het omringende gebied (Wij-land). De houten Stier werd in eerste instantie geplaatst op het Stadhuisplein en hij was ook te zien bij Kunstkavel in Vathorst. In 2007 verhuisde hij definitief naar de Kamp.

Vandalen

Foto: De Stentor

Lang heeft hij daar niet mogen staan, want een stel vandalen stak het beeld op 30 juli 2009 in brand, dit tot groot verdriet van veel Amersfoorters. Maar Thijs was niet voor een gat te vangen. Samen met toenmalig wethouder Ariën Kruyt en ondernemer Franz Schrandt kwam hij op het idee om een stalen stier ervoor in de plaats te zetten. Op 27 maart 2011 was het dan zover: zogenaamde ‘stierentrekkers’ trokken het gevaarte luid zingend de stad in. De vernieuwde Stier werd dankzij zijn robuuste stalen frame dat nooit kapot kan gaan een symbool in de strijd tegen vandalisme.

Stierenbal

Op 27 maart 2011 werd de vernieuwde Stier – die maar liefst 5 meter hoog en 8.000 kilo zwaar is – de stad ingetrokken door zogenaamde ‘stierentrekkers’. Daarna werd hij de rotonde opgetakeld en vastgelast. Diverse artiesten traden die avond op, waaronder Marten de Paepe. Hij zong tijdens de inhuldiging van het kunstwerk het lied ‘Stierenbal’, een vrolijk liedje met de tekst: “Vanavond is het feest, want onze stier is terug van weggeweest.”

Wat zijn jullie herinneringen aan de Stier? 

Nog meer verhalen uit de oude doos:

krotwoningen

Toen in Amersfoort: 5 x krotwoningen die tegen de vlakte gingen

Tegenwoordig voelt het als een voorrecht om in een oud huis in de binnenstad van Amersfoort te wonen...

Toen in Amersfoort: de markt op de Hof door de jaren heen

adv.