Toen in Amersfoort: toen Amicitia nog geen koopgoot was

Door Roeliene Bos 11 februari 2018

Zeg je Amicitia, dan zeg je koopgoot. Een lege koopgoot, welteverstaan. Ooit was dat echter niet het eerste waar mensen in Amersfoort aan dachten. In 1836 werd de Herensociëteit Amicitia opgericht, die tot op de dag van vandaag nog bestaat.

Heren uit de midden- en hogere klasse speelden kaart, dronken een glas cognac en voerden een goed gesprek in Amicitia. In 1859 kwam daar nog een extra activiteit bij: concerten bezoeken. Toen werd er namelijk een uiterst schattige muziektent geplaatst. Zodra de witte vlag met een zwarte ‘A’ werd uitgehangen aan de Joriskerk, wisten de heren van de gegoede klasse dat het tijd was voor een concert. Dan stroomde het Plantsoen vol, waar de muziektent stond.

Amicitia
Foto: Boekenoogen Sr., Gideon / Archief Eemland / 50517

De voorgevel

Het pand van Amicitia is gesloopt, maar de voorgevel is blijven bestaan. Die is opgenomen in het winkelcentrum aan de stadsring, het deel van de stad dat we nu de koopgoot noemen. De heren van de sociëteit zijn in 1994 verplaatst naar het voormalige belastingkantoor aan de Prins Hendriklaan 15.

Elke week op indebuurt Amersfoort

Er zijn zo veel verhalen te vertellen over Amersfoort en het Archief Eemland heeft talloze foto’s gedigitaliseerd. Daarom lichten we iedere week een historische foto uit waar een mooi verhaal aan vastzit. Bekijk ook een luchtfoto van de Onze Lieve Vrouwetoren.