Toen in Amersfoort: Prinses Margriet aan je bed in het ziekenhuis

Door Charella Hulsbosch 16 september 2018

In de jaren 60 kon je zomaar een koninklijke verpleegster tegen het lijf lopen in Amersfoort. Prinses Margriet volgde een opleiding en werkte zelfs in De Lichtenberg in Amersfoort. 

Prinses Margriet in Amersfoort

Foto: ANP
Foto: ANP

Op haar eerste dag in 1965 poseert ze met haar medeverpleegsters. Eerst voor het pand en later met ‘Kareltje’, de instructiepop die bij verpleegsters nogal eens voor grote hilariteit zorgt.

Foto: ANP

Het is 1966 als Prinses Margriet in ziekenhuis De Lichtenberg in het bijzijn van Koningin Juliana haar diploma Rode Kruis Helpster 1e klas ontvangt. “De opleiding tot Rode Kruis-helpster 1e klas was echt een crash course. Gedurende dat ene jaar liep ik mee in het programma van leerling-verpleegkundigen en daarbij kreeg ik extra lessen ziekteleer en een EHBO-opleiding”, vertelt ze op de website van het Rode Kruis.

Foto: ANP

In 1967 wordt de prinses nog een keer gespot als ze uit het ziekenhuis komt. Ze heeft er net een dienst als Rode Kruis helpster eerste klas op zitten. Voor de helpsters geldt de verplichting om een bepaald aantal uren per maand praktisch werkzaam te zijn, willen ze hun diploma behouden. Inmiddels doet de prinses ook veel andere dingen voor het Rode Kruis en zijn die twee echt onlosmakelijk met elkaar verbonden

Foto: ANP

Maar de band tussen Amersfoort en prinses Margriet wordt ook niet vergeten. Niet voor niets werd de prinses uitgenodigd voor de officiële opening van het gloednieuwe Meander Medisch Centrum in 2014.

Lees ook:

Sloop ziekenhuis De Lichtenberg

Indrukwekkende beelden van de sloop: vaarwel ziekenhuis De Lichtenberg

De sloop gaat nu hard, veel is er niet meer over van ziekenhuis De Lichtenberg. Wij namen een kijkje...

Toen in: binnengluren in een leegstaand ziekenhuis Lichtenberg

Ziekenhuis de Lichtenberg heeft een lange tijd leeg gestaan. Zo lang, dat er genoeg mensen binnen zi...
De Lichtenberg Amersfoort

Toen in: ziekenhuis de Lichtenberg door de jaren heen

De Lichtenberg wordt stukje bij beetje afgebroken. Over een tijdje zien we niets anders dan huizen o...