Toen in Amersfoort: een Engelse bom valt in de binnenstad

Door Roeliene Bos 23 september 2018

Qua bommen is Amersfoort de Tweede Wereldoorlog relatief ongeschonden doorgekomen. In 1944 ging het echter mis. Een verdwaalde Engelse bom landde op meubelwinkel Van Nieuwkerk in de Arnhemsestraat. 

Het moet een enorme klap hebben gegeven aan de enorme ravage in de Arnhemsestraat en de Koesteeg te zien. Voor Van Nieuwkerk was de vernieling van zijn winkel aan de Arnhemsestraat 20 al het tweede oorlogsgerelateerde incident. Eerder zat zijn winkel aan de Bekensteinselaan 10, maar de Duitsers namen dat pand tijdens de bezetting in beslag. Tegenwoordig doen we ons tegoed aan chocola in Chocolate Company Café op de plek waar de bom insloeg.

Verdwaalde bommen

engelse bom in binnenstad van amersfoort
De ravage in de Arnhemsestraat Foto: Archief Eemland / 90704

Volgens de informatie van het Verzetsmuseum waren missers niet te voorkomen in de luchtoorlog tussen de Duitsers en de geallieerden. Verschillende Nederlandse steden werden door verdwaalde piloten soms voor Duitse steden aangezien. Zo werden onder meer Enschede, Nijmegen, Arnhem en Hengelo per abuis getroffen door bombardementen.

Elke week op indebuurt Amersfoort

Er zijn zo veel verhalen te vertellen over Amersfoort en het Archief Eemland heeft talloze foto’s gedigitaliseerd. Daarom lichten we iedere week een historische foto uit waar een mooi verhaal aan vastzit. Vorige week blikten we terug op Prinses Margriet in ziekenhuis Lichtenberg. 

Prinses Margriet in Amersfoort

Toen in Amersfoort: Prinses Margriet aan je bed in het ziekenhuis

In de jaren 60 kon je zomaar een koninklijke verpleegster tegen het lijf lopen in Amersfoort. Prinse...

adv.