Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Amersfoort: dit was het laatste woonhuis op de Hof

Door Annemarie Degens 8 december 2019

Natuurlijk, er zijn nog genoeg toffe appartementen op de Hof. De ruimtes boven de horecagelegenheden aan het Amersfoortse plein vormen prachtige woonruimtes met weids uitzicht over de terrasjes. Maar een echt woonhuis, dat is er al een poosje niet meer. Sinds 2014 om precies te zijn, toen het laatste woonhuis op de Hof werd omgetoverd tot horecagelegenheid.

Die horecagelegenheid, die kennen we allemaal. Het is namelijk Albert’s Eten&Drinken, op de hoek van de Hof en de Windsteeg, dat is gevestigd in het laatste woonhuis dat de Hof rijk was. Maar misschien heb je je al weleens vaker afgevraagd waar dit restaurant zijn naam aan te danken heeft. Laat dat nou net alles te maken hebben met dat laatste woonhuis!

Hof 5

Hof nummer 5, het laatste woonhuis van de Hof, is een monumentaal pand, een voormalige Stadsherberg en een rijksmonument uit de 16e eeuw dat onder architectuur is verbouwd. Het pand aan de Hof 5 was het laatste woonhuis aan dit Amersfoortse horecaplein. Aan dit feit ontleent de zaak ook haar naam: de familie Alberts was ruim vijftig jaar bewoner van het pand.

Foto: Archief Eemland / MOA001005294 /

Ode aan de eigenaren

Op oude foto’s is het pand van Albert’s duidelijk terug te herkennen. Het woonhuis werd verbouwd tot horecagelegenheid, maar zonder de originele architectuur uit het oog te verliezen. In alle ruimtes in het woonhuis zijn grote doorgangen of doorkijkjes gemaakt. De voormalige buitenruimte is nu een met glas overkapte patio die goed uitzicht geeft op de St. Joriskerk. Zo hebben de nieuwe eigenaren niet alleen in de naam, maar ook in het interieur een ode gebracht aan familie Alberts, de laatste bewoners van Hof 5.

Toen in Amersfoort: foto’s van cafés die zijn verdwenen uit de binnenstad (deel 2)

Vorige week zochten we foto's van negen verdwenen cafés uit de Amersfoortse binnenstad voor jullie o...

Toen in Amersfoort: foto’s van cafés die zijn verdwenen uit de binnenstad

Toen in Amersfoort: toen sterrenrestaurant De Witte nog aan de Stadsring zat

adv.