Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Amersfoort: de Langestraat door de jaren heen

Door Roeliene Bos 28 november 2020

Deze week nemen we je in vogelvlucht mee door de Langestraat. De straat is in sommige opzichten niets veranderd, maar we vonden ook een hoop elementen die we ons bijna niet meer kunnen voorstellen, zoals de paardentram. Kijk maar even mee. 

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Omstreeks 1870

Foto: Koningsveld, Wed. J. van / Archief Eemland / 03535

Dit is een opname gemaakt vanaf de Scherbierstraat, richting de Kortegracht. De Lutherse kerk die je in de verte ziet, is steeds een bekend punt in de straat.

Omstreeks 1917

paardentram
Foto: Archief Eemland / 08819

Op Langestraat 8 zat lange tijd sigarenmagazijn De Moor, op veel foto’s in het archief is de winkel terug te vinden. Het leukste aan dit plaatje is natuurlijk de paardentram, die je voor € 0.10 naar het station bracht.

paardentram

Toen in Amersfoort: met de paardentram naar het station

Vroeger stapte je niet op de bus, maar sprong je in de paardentram. Op 1 augustus is het precies 116...

Tussen 1930 – 1940

Foto: Archief Eemland / 03500

Let vooral op al die bolhoedjes en lange zwarte jassen, een outfit die bijna iedere heer lijkt te dragen. De Langestraat heeft er een flink stuk stoep bijgekregen, vergeleken met de foto uit 1870. De paardentram was in die tijd alweer verdwenen. Helemaal rechts in de hoek zien we Hotel Restaurant ‘De Pforte von Cleve’.

1945

Foto: Archief Eemland / 15224

De Langestraat was in mei 1945 het toneel voor het ‘opbrengen van collaborateurs en NSB’ers’, iets dat in zo ongeveer in iedere stad in Nederland na de bevrijding gebeurde. Wie de twee mensen zijn die onder politiebegeleiding door de menigte worden uitgejouwd, staat er niet bij. Wat we wel weten is dat ze naar de Markthal geëscorteerd werden. 

Tussen 1965 en 1970

Foto: Hendriksen, Theo / Archief Eemland / 00195

Ruim tien jaar later is het straatbeeld weer aanzienlijk veranderd. Dat de zijkanten van de straat als parkeerplaats gebruikt worden, is tegenwoordig ondenkbaar. Waar moeten al die winkelende mensen dan heen?

1978

Foto: Kattevilder G.W. / Archief Eemland / 10568

De wijde pijpen van de broek van de man links op de foto schreeuwen seventies. Het leuke van dit plaatje, is dat het eigenlijk al best wel lijkt op de huidige situatie. Het pand van de Zara lijkt nog bijzonder veel op hoe het er in 1978 uitzag. De bovenkant, althans. De weg is op de foto opengebroken, wat zo te zien voor wat ongemakken zorgde.

1995

Foto: Evers, Johan / Archief Eemland / 03543

Een bekend plaatje, even uitrusten bij de Stadstrompetter. Het bankje voor automatiek Monshouwer is ook bijzonder populair, verschillende mensen werken er een snackje naar binnen. Persoonlijk zijn wij erg blij met de frietjes van Van Gogh die we tegenwoordig aan het einde van de Langestraat kunnen halen.

Foto: indebuurt Amersfoort / Melt Pels

Tegenwoordig staat er een witte streep dwars door de Langestraat heen. Door de coronacrisis wordt van de Amersfoorters verwacht dat ze afstand houden. Met deze streep probeert de gemeente het éénrichtingsverkeer te stimuleren. Wij zijn benieuwd hoe de Langestraat er over tien jaar uitziet.

Elke week op indebuurt Amersfoort

Er zijn zo veel verhalen te vertellen over Amersfoort en het Archief Eemland heeft talloze foto’s gedigitaliseerd. Daarom lichten we er elke week een aantal uit. Hieronder heb je er nog een paar:

Toen in Amersfoort: luchtfoto’s van 1900 tot nu

In honderd jaar kan een hoop gebeuren. Het Amersfoortse archief staat vol met bijzondere luchtfoto's...
Kinderboekenfestival

Jacques Vriens neemt je mee terug in de tijd tijdens Kinderboekenfestival ‘En Toen?’

De kinderboekenweek zit er na komend weekend weer op. Dat laat het Bibliotheek Eemland natuurlijk ni...

Toen in Amersfoort: de annexatie van Hoogland

1973, Hoogland moest er toch echt aan geloven: het dorpje werd geannexeerd, waardoor het officieel o...

Toen in Amersfoort: toen we bier nog vervoerden met paard en wagen

Ooit verdiende zestig procent van alle Amersfoorters geld in een beroep dat iets met bier te maken h...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.