Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen er nog 100 miljoen tubes tandpasta in Amersfoort werden gemaakt

Door Melt Pels 29 maart 2020

Misschien fietste je er wel dagelijks langs, kwam je er elke dag lunchen of liet je je haren er knippen… Maar ken je de geschiedenis van De Nieuwe Stad ook? Wij doken de archieven in en spraken met een oud medewerker van de Prodentfabriek:

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Op de Oliemolenhof staat een groot fabriekscomplex. Erdal, een schoenenpoetsproducent, opende deze fabriek in 1937. Ruim 300 Amersfoorters vonden een baan in de fabriek. Veel van de originele gebouwen van de fabriek staan er vandaag nog. Tegenwoordig vind je in de fabriek ‘De Nieuwe Stad’ een verzameling van ondernemers die hier hun winkel of werkplaats hebben gevestigd.

Foto: Van Hoogevest Groep / Bron: Archief Eemland

Erdal

Vier jaar na de opening van de fabriek startte Erdal haar tandpastaproductie in dezelfde fabriek, onder de naam Prodent. Op de foto’s zie je hoe medewerkers toekeken hoe de productielijn werd gestart.

“Er werden 100 miljoen tubes tandpasta per jaar gemaakt in de Prodentfabriek. Naast tandpasta werd er ook schoencrème, wrijfwas, Zwitsal en Odorex gemaakt. De laatste 15 jaar werd er alleen nog tandpasta geproduceerd”, vertelt Marike de Meester, Communicatiemedewerker bij De Nieuwe Stad.

Foto: Brand Overeem / Bron: Archief Eemland/Amersfoortse Courant
Foto: Brand Overeem / Bron: Archief Eemland/Amersfoortse Courant

Prodentblauw

“De blauwe deuren hebben ook nog de originele patrijspoorten. Dat zijn de ronde raampjes die in de deuren zitten. Ook de kleur van de deuren is nog origineel Prodentblauw gebleven. Daar bestellen we eens in de zoveel tijd een speciale verf voor”, aldus Marike.

De tekst loopt door onder de foto

Foto: Marike de Meester

Op veel plekken in de fabriek zie je ook de pelikaan terugkomen. De pelikaan was het logo van Erdal, de originele eigenaar van de fabriek.

Oud medewerkers

In 1994 werkte Theo de Bot in de oude Prodentfabriek. Hij is toen voor deze baan naar Amersfoort gekomen om de fabriek te helpen met het automatiseren van de productie.

“We maakten veel meer dan alleen Prodent tandpasta. Denk aan het Albert Heijn huismerk of Zendium, maar ook Disney, Teletubbies en Jip en Janneke tandpasta. We waren veel meer aan het schoonmaken dan aan het produceren, want in de Zendium tandpasta zat een enzym dat alle andere tandpasta’s afbrak. Als dat enzym in de Prodent zou komen, zou de tandpasta uit de tube komen zetten alsof het water was”, vertelt Theo aan de telefoon.

De tekst loopt door onder de foto

Theo geeft een rondleidingen door de oude Prodent fabriek tijdens open Monumentendag 2019
Foto: Marike de Meester

In 2009 nam Unilever de merken en de fabriek over. “Vanaf dat moment wisten we, het gaat niet lang meer duren tot de fabriek gaat sluiten. Het kon namelijk ook niet anders, want de vrachtwagens die af en aan moesten rijden naar Amersfoort, waren veel te duur. In 2011 sloot de fabriek en vertrok de productie naar Frankrijk. Ik heb samen met mijn collega’s tot de laatste dag een fantastische productie gedraaid.”

Foto: Agnes Witte / Bron: Archief Eemland

De Nieuwe Stad

Sinds 2013 zit er in de oude Prodentfabriek een nieuw concern. In samenwerking met gemeente Amersfoort is de fabriek omgetoverd tot een nieuwe stad vol met jonge ondernemers uit Amersfoort. In 2015 werden er 300 zonnepanelen geïnstalleerd om de stad te voorzien van stroom. Tegenwoordig ziet De Nieuwe Stad er zo uit:

Foto: Marike de Meester
Foto: Marike de Meester
Foto: The Timewriters
Foto: De Nieuwe Stad

 


Meer over De Nieuwe Stad ontdekken?

De Nieuwe Stad bezienswaardigheden

Oliemolenhof 108a, Amersfoort

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Meer lezen?

Toen in Amersfoort: De Nieuwland Protesten

Het is dit jaar alweer vijfentwintig jaar geleden dat de bouw van Nieuwland begon. Met man en macht ...

Toen in Amersfoort: zo werden zieke Amersfoorters vroeger behandeld

Toen in Amersfoort: 6 x advertenties uit de oude doos

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.