Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Niet zo roze: toen Roze Zaterdag in Amersfoort uitliep op rellen

Door Annemarie Degens 21 juli 2019

Aanstaande donderdag vieren we Gaypride in Amersfoort! Maar het meest kleurrijke feestje in Amersfoort was niet altijd zo vrolijk. We blikken terug op de Roze Zaterdag van 1982 in Amersfoort, waar de manifestatie uitliep op rellen.

Het had zo’n feestelijke dag moeten worden, maar dat liep allemaal totaal anders. De Roze Zaterdag van 1982 in Amersfoort liep uit op rellen met honderden demonstranten waarbij meerdere gewonden vielen.

Drie groepen

De dag werd bezocht door duizenden bezoekers vanuit het hele land.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Archief Eemland / Loenen, Frans van / AFT005000603

Rellen

De Roze Zaterdag loopt echter onverwacht uit op rellen: op het Lieve Vrouwekerkhof werden de deelnemers aan de manifestatie uitgescholden, bespuugd en bekogeld met uien en eieren. Een aantal homo’s werd zelfs mishandeld.

Andere Tijden

Het historische tv-programma Andere Tijden besteedde twee jaar geleden aandacht aan de rellen van Roze Zaterdag in Amersfoort. Amateurfilmer en homoactivist Rob de Vries maakt die dag opnames van de optochten die samenkomen op het plein midden in het centrum. Hij blikt terug op de gebeurtenissen, samen met enkele andere deelnemers en relschoppers van toen. De documentaire kun je hier bekijken.

Gaypride Amersfoort

Alle regenbogen verzamelen: Gaypride Amersfoort komt er weer aan!

Volgende week donderdag, 25 juli, wordt Amersfoort in regenboogkleuren gehuld tijdens de zeventiende...

adv.