Toen in Amersfoort: toen Dara nog een kunstwerk op het dak had

Door Roeliene Bos 20 januari 2019

De commotie was groot toen bleek dat het kunstwerk op het dak van Dara definitief verwijderd moest worden. Kunstenaar Kevin van Braak plaatste in 2012 een bord met een spreuk op het dak, maar had hier geen vergunning voor aangevraagd. 

“Wat open jij voor mij, als ik voor jou dicht”, was tot 19 maart 2015 te lezen op het dak van restaurant Dara. Toen een omwonende bezwaar maakte tegen het ‘verpeste uitzicht’, kon de gemeente Amersfoort niet anders dan Dara en pandeigenaar Schipper-Bosch verzoeken de stellage weg te halen, omdat er geen vergunning was aangevraagd.

Facebookgroep

Lange tijd gaven ze daar geen gehoor aan en de spreuk bleef op het dak staan. Het AD schreef daarover: “Dat de eyecatcher twee jaar lang zonder vergunning op het dak van Dara kon blijven staan, is volgens de gemeente niet zo verwonderlijk als dat het lijkt. Ingrijpen bij kleine illegale bouwsels gebeurt in de regel pas na een melding uit de omgeving, verklaart een woordvoerder.”

In 2015 gebeurde dat ingrijpen dus alsnog, met het oprichten van een Facebookgroep tot gevolg. Kunstenaar Ron Jagers startte de Facebookpagina Behoud het Amersfoorts gedicht, dat op de dag van vandaag bestaat. Hij verwachtte dat er een nieuw bord zou komen, maar we kunnen na bijna drie naar een leeg dak te hebben getuurd wel concluderen dat dat niet meer gaat gebeuren.

Leuk he, Amersfoort van vroeger?

Vorige week blikten we terug op het café The Flame, dat vroeger in de Arnhemsestraat zat.

Toen in Amersfoort: toen The Flame nog in de Arnhemsestraat zat

Je herkent het bijna niet meer terug: in het pand waar nu tweedehands spulletjes worden verkocht, wa...

adv.