Dit was het Amersfoortse nieuws op 12 augustus 1999

Door Charella Hulsbosch 12 augustus 2018

Terwijl je dit weekend rustig aan je biertje zit te sippen in het Burgemeester Brouwerplantsoen gebeurt er van alles in Amersfoort. Maar wat gebeurde er eigenlijk negentien jaar geleden op donderdag 12 augustus? Wij doken het krantenarchief in. 

Zonsverduistering

Waren wij pas geleden nog met z’n allen naar een rode maan aan het staren, in 1999 bekeken ze een zonsverduistering. Althans, dat hoopten Amersfoorters. Het AD schreef: “Helemaal donker zou het niet worden in Midden-Nederland, maar toch wel een beetje. Tot teleurstelling van velen bleef het effect van de zonsverduistering beperkt tot een merkwaardige lichtval en een onverwachte kilte. Wie geluk had én een brilletje, ving tussen de wolken door een glimp op van de zon, of wat daar van overbleef.”

Foto: ANP

Zomerconcerten op de vijver

Een musicus uit Amersfoort wilde de vijver van Emiclaer beter gebruiken. Hij stond aan de wieg van de stichting Vijverconcerten Kattenbroek, die elke zomer een vijftal concerten zou moeten realiseren. De primeur was op vrijdag de dertiende, helemaal gratis en met ‘muziek die varieert van Bach en jazz tot Russische volksmuziek’. Wist je trouwens dat er tegenwoordig nog steeds vijverconcerten worden georganiseerd?:

Jubileumeditie van het vijverconcert met de band Sixties Generation.

Posted by Stadspark Schothorst Amersfoort on Sunday, 24 June 2018

Vliegtuigbom

Spanning en sensatie in 1999, er werd namelijk net als twee weken geleden een bom gevonden. In het Hoevelakense Bos werd door een Leusdenaar met een metaaldetector een vliegtuigbom ontdekt. Het bleek om een niet ontplofte Engelse vliegtuigbom te gaan, een zogenoemde 250 ponder met 74 kilogram springstof. Door de explosieven opruimingsdienst is de bom afgevoerd naar het schietterrein in Leusden en daar vervolgens tot ontploffing gebracht.