Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Amersfoort: toen de Stadsring nog een gracht was

Door Annemarie Degens 4 augustus 2019

Op sommige plekken in Amersfoort is het stadsgezicht zó veranderd, dat je je bijna niet kunt voorstellen hoe het er vroeger uitzag. Dit is er zo eentje: op de plek waar nu dagelijks honderden auto’s voorbij scheuren, was vroeger namelijk water. Dat was toen er nog een gracht was op de plek waar nu de Stadsring is.

Ja, je leest het goed: tot de jaren vijftig van de vorige eeuw stroomde er een gracht op de plek die wij nu kennen als de Stadsring. De gracht droeg de naam Westbuitensingel en Oostbuitensingel. Langs Plantsoen-West en -Zuid lag de Westbuitensingel, langs Plantsoen-Oost en -Noord de Oostbuitensingel, met de Monnikendam als scheidingspunt.

Foto: Arachief Eemland / Stakenburg, A. / 14615
De Westbuitensingel tussen de Kleine Haag en de Monnikendam, kort voor demping ten bate van de Rondweg. Rechts de bomen achter de Frederik van Blankenheymstraat; deze zouden worden gerooid.

De ontwikkeling van Amersfoort en het toenemende verkeer zorgden ervoor dat de gemeente genoodzaakt was tot het dempen van de gracht. Toen in 1959 de Westbuitensingel was gedempt, kreeg de Oostbuitensingel de nieuwe naam ‘Beek’.

De Stadsring kreeg in het begin de naam Rondweg. Vervolgens werd tot in 1961 overwogen om een andere naam te kiezen, maar het bleef uiteindelijk toch tot 1966 bij Rondweg. Voor de naam Stadsring werd gekozen omdat die beter aansloot bij het stelsel van wegen buiten de oude binnenstad.

Toen in Amersfoort: herken jij waar deze foto gemaakt is?

Oké, oké, de bootjes geven het natuurlijk al een klein beetje weg. Maar alsnog moesten we wel even m...

Toen in Amersfoort: het draaiorgel door de jaren heen

Toen in Amersfoort: de gemeentereinigingsdienst door de jaren heen

Toen in Amersfoort: Toen het stationsgebied nog mooi was

adv.