Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Genieten van Amersfoort door de ogen van Urban Sketcher Roger

Door Melt Pels 22 november 2020

Misschien heb je het weleens gezien, iemand in de binnenstad die met een tekenblok en een kwast een gebouw natekent. Waarschijnlijk is hij of zij dan deel van de Urban Sketchers, een gemeenschap van kunstenaars die oefenen met tekenen op locatie in steden en dorpen waar ze wonen of naar reizen. Roger Klaassen is de voorzitter van Urban Sketchers Nederland en maakte al meerdere tekeningen van Amersfoort.

“Eigenlijk teken ik al mijn hele leven”, vertelt Roger. De Culemborger is illustrator van beroep. “Maar de Urban Sketches maak ik vooral omdat ik dat erg leuk vind. Het is een hobby geworden.” Normaal gesproken gaat een grote groep mensen met z’n allen naar een stad, om daar tekeningen te maken van de gebouwen. “Met een man of honderd verspreid je je dan door de stad. Daarna verzamelen we weer en laten we de tekeningen aan elkaar zien.”

Foto: Roger Klaassen
Foto: Roger Klaassen
Foto: Roger Klaassen

Corona

Door de coronamaatregelen trekt Roger vooral in z’n eentje naar steden zoals Amersfoort. “Volgend jaar kunnen we hopelijk weer met een grote groep op pad.” Toch zitten er aan de maatregelen ook een positieve kant volgens de tekenaar. “Het is rustiger op straat. Daardoor is het makkelijker om de huizen zonder mensen te tekenen. Hoewel ik, nu het kouder wordt, het tekenen in een warm café ook erg mis.”

Foto: Roger Klaassen
Foto: Roger Klaassen
Foto: Roger Klaassen

Urban Sketchers

Om een Urban Sketcher te worden, zijn er een paar regels waar een tekenaar zich aan moet houden. “Je moet op locatie tekenen, dus niet vanaf een foto of video.” In veel steden zijn ook lokale groepen voor Urban Sketching, maar niet in Amersfoort. “Je bepaalt zelf de regels als je een lokaal clubje wilt beginnen. Iedere lokale club is onafhankelijk van elkaar, maar staat wel met in contact. Je zou er zelfs vanmiddag nog een kunnen beginnen als je wilt.”

Foto: Roger Klaassen

Lees ook:

Jochem tekent virals

Update: jonge tekenaar die tekening in Kabouterhut achterliet is gevonden

Het hield Amersfoort en omgeving de afgelopen 12 uur in zijn greep: wie is de mysterieuze, jonge tek...

Dit betekent de muurtekening onder de tunnel tussen het Stadhuis en het Eemplein

Je rijdt er misschien wel dagelijks onder door: de tunnel aan de Stadsring. Is het je weleens opgeva...
Lex van Elten gratis tekening van je wijk

Gratis tekening van je wijk dankzij nieuwste campagne gemeente Amersfoort

De gemeente Amersfoort is een nieuwe campagne gestart om Amersfoorters bewust te maken van de gevolg...

adv.