Ontmoet Lex en Nazir: de mannen die onze paaltjes weer rechtzetten

Door Roeliene Bos 19 maart 2019

Heb je je ooit afgevraagd wie er mogen uitrukken als er een paal is omgereden in de binnenstad? Ja? Dan willen we je bij dezen voorstellen aan Lex en Nazir. “Ik ben al zo’n drie keer in Amersfoort geweest deze maand om de palen weer recht te zetten”, vertelt Lex. 

Blijkbaar rijden de automobilisten niet altijd even voorzichtig in onze stad. Vooral de Langestraat is een berucht straatje vertelt Lex. “Ja, daar wordt echt vaak een paal omver gereden. Ik heb vanochtend het paaltje naast de Febo vervangen.” Laat dat nou net de paal zijn die wij op 7 maart op de foto zetten.

View this post on Instagram

Oepsie! . . . #ongelukje #amersfoort #paaltje #oops

A post shared by Indebuurt Amersfoort (@indebuurtamersfoort) on

Zwaar werk

Samen met Nazir zet Lex handmatig de palen weer op hun plek of verplaatst hij ze. Het paaltje waar hij vandaag – dinsdag 19 maart – mee bezig is op de Kortegracht, krijgt bijvoorbeeld een ander stekkie. “Automobilisten bleven maar de paal met de toeristenbewegwijzering omver rijden, dus nu krijgt hij een andere plek. De gemeente zet een stip op de plek waar ze hem willen hebben en wij graven handmatig het gat.” We mogen even het stalen gereedschap vasthouden waarmee hij de stenen kapot moet bikken. En we kunnen je vertellen, dat is goed zwaar. “Ja, als je daar twee uur mee moet stoten om door betonresten te komen…” Nazir: “Dan krijg je een buik!” De heren schieten in de lach. “Ja, hij heeft makkelijk praten. Hij is twintig jaar jonger.”

Archeologische vondsten

Soms vinden de heren ook iets bijzonders in het historische Amersfoort. Stukjes van oude vazen, pijpjes, etcetera. “Als we iets bijzonders vinden, dan moeten we stoppen met werken en de archeologische diensten erbij halen. Maar vaak krijgen we van tevoren wel te horen of we moeten graven op een plek waar we iets tegen kunnen komen. Dan ben je gerust een dag aan het graven voor 1 gat, omdat iedere schep met zand bekeken moet worden.” Afijn, mocht je deze twee heren dus tegenkomen in de stad, dan weet je dat er weer een paaltje omver is gereden. Doen jullie een beetje voorzichtig voortaan?

klaar voor koningsdag

Klaar voor Koningsdag: lantaarnpalen krijgen een nieuw laagje verf

Toen we een schilder een lantaarnpaal zagen verven die op de Koningsdagroute lag, moesten we even po...

adv.