Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Is het een abstracte gorilla? Dit is wat het kunstwerk in Vathorst voorstelt

Door Melt Pels 23 mei 2020

Van sommige kunstwerken weet je direct wat de kunstenaar wil uitbeelden. De slak op rotonde negen, bijvoorbeeld, of de Uiverhoeve langs de verbindingsweg. Bij andere kunstwerken moet je je fantasie de vrije loop laten. Neem het kunstwerk bij De Bron in Vathorst… Wat stelt dat precies voor? 

Omwonenden hebben geen eenduidig antwoord op die vraag: ‘Het is een abstracte gorilla’ of ‘Volgens mij is het een grote rots, omdat we een keistad zijn’. Wij gingen op onderzoek uit en vonden hét antwoord!

A Mountain in The Netherlands

In 2014 werd dit kunstwerk door Stichting Vario Mundo geplaatst. De officiële naam is ‘A Mountain in The Netherlands’, gemaakt door de Chinese kunstenaar Sui Jianguo. Samen met kinderen uit de wijk zocht Jianguo naar de ultieme zandkorrel in De Bron. Die zandkorrel heeft hij uitvergroot tot het kunstwerk dat je nu kunt aanschouwen in Vathorst. De gedachte die Jianguo voor ogen had, was dat elke zandkorrel het DNA bevat van de grote berg waar het vanaf komt. Het kunstwerk staat dan ook symbool voor het DNA van Vathorst.

Op zijn persoonlijke website noemt Jianguo het kunstwerk ‘The Mountain of Holand’, mét spelfout. Stichting Vario Mundo bestaat helaas niet meer, maar vermoedelijk hebben zij de naam van het kunstwerk gecorrigeerd.

Meer lezen?

Vacature Onze Lieve Vrouwetoren

Dit is waarom het cijfer 4 op de Onze Lieve Vrouwetoren verkeerd geschreven is

Kijk eens goed naar de klok op de Onze Lieve Vrouwetoren. Waarschijnlijk is het je nog niet eerder o...

Amersfoorts Mysterie: waarom staat er een blauwe paspop met een gewei op een boomstronk in Nieuwland?

Dit wil je weten: Waarom heet een straat in Kattenbroek ‘Het Mysterie’?

Amersfoort transformeert in een levend-cluedo spel!

adv.