Amersfoort

×

indebuurt categorie√ęn

Meer indebuurt

Service

Waarom zitten er walvissen op deze huizen in Vathorst?

Door Melt Pels 1 augustus 2020

Tijdens een wandeling door Vathorst stuitten we op een viertal huizen, met elk een beeldje van een walvis op de nok. Kunst is wel vaker onbegrijpelijk, maar als je je erin verdiept, dan snap je waar het kunstwerk vandaan komt. Dat hebben we al eens bewezen met de blauwe paspop met een gewei in Nieuwland. Daarom vroegen we ons af, wat hebben deze walvissen voor betekenis?

De vier huizen staan aan de Durgerdamhaven, iets dat mogelijk onze eerste hint kan zijn. Durgerdam is een dorp in Amsterdam-Noord en staat bekend als vissersdorp. Toch verklaart dat nog niet waar de vier walvissen vandaan komen. We namen contact op met de gemeente van Durgerdam, die ons haarfijn vertelde dat Durgerdam geen verhalen heeft over walvissen.

Instagram

We vroegen het op Instagram, om te kijken of iemand het antwoord wist. Een van de suggesties die we zagen, was die van gebruiker Marlies_Elmo. Zij schreef: “Als het bij de Baak van Zierikzee zou zijn zou het logisch zijn, daar zijn walvissen gespot. Bij Zierikzee dan, niet in Vathorst ūüėČ.”

Zo kwamen we op het idee om het iets verderop te zoeken. De Durgerdamhaven kijkt uit over de Laak. Aan de andere kant van de Laak zit het Schiermonnikooghof, vernoemd naar Schiermonnikoog. Dat is een eiland dat wél bekend staat om de jacht op walvissen. De huizen die hier nog gebouwd moeten worden, kijken straks uit over de huizen van Vathorst. Bewoners kunnen vanuit hun raam dan walvissen spotten.

De tekst loopt door onder de afbeelding

Foto: Melt Pels

Ontwikkelbedrijf Vathorst

Om ons vermoeden te bevestigen namen we contact op met Trudy de Mooy, een medewerker van ontwikkelbedrijf Vathorst. “Door heel de Buurtsdijk zitten veel vissen verstopt. Op de bruggen zie je ze terugkomen, op sommige gevels vind je zeepaardjes terug. Dat komt omdat de wijk in het teken staat van wonen aan het water. De walvissen zijn dus toegevoegd omdat de ontwikkelaar het leuk vond om extra vissen toe te voegen”, aldus Trudy.

Mysterie opgelost!

We moeten toegeven, dit is een beetje een anticlimax, normaal gesproken hebben de kunstwerken in Amersfoort wel een betekenis. Misschien moeten we onze Schiermonnikooghoftheorie dan toch maar aanhouden in dit geval?

Lees ook:

Amersfoorts Mysterie: waarom heet Nieuwland eigenlijk Nieuwland?

In de rubriek 'Amersfoorts Mysterie' lossen we elke week een nieuw mysterie uit onze stad op. Deze w...

Amersfoorts mysterie: waarom zit de fontein op de Hof niet in het midden van het plein?

Als je perfectionistisch bent, is dit een vraag dat misschien al een langere tijd door je hoofd rond...
Kamperbinnenpoort

Amersfoorts Mysterie: was er ook een Kamperbuitenpoort?

Bijna iedereen in Amersfoort weet waar ze de Kamperbinnenpoort moeten vinden. Maar heb je je weleens...

Amersfoorts Mysterie: dit doet het pand aan de Utrechtseweg met jouw telefoon

Misschien ben je er weleens langs gelopen of gereden: het pand naast de Nefkens en het pand waar vro...

adv.