Amersfoorts Mysterie: waar zijn de Amersfoortse molens gebleven?
In de rubriek Amersfoortse mysteries willen we elke keer een raadsel oplossen. Dit keer een mysterie over verdwenen molens die…
De meeste mensen zijn weleens over de Zevenhuizerstraat gereden in Hoogland. Met de auto, de fiets of de bus, kom je dan langs een grafsteen vlak bij het tankstation en Zwembad Hoogland. Maar wie ligt hier begraven? Dat zochten we voor je uit in het mysterie van deze week.
Het is een vreemd gezicht, zo’n graf in het midden van de wijk. Een rustplaats kan je de drukke Zevenhuizerstraat niet bepaald noemen. Toch is juist deze plek gekozen om een graf te plaatsen.
Lees verder onder de foto >
Op de steen staat “Luctati non emersimus”, wat zich laat vertalen naar “We hebben geworsteld, maar zijn niet bovengekomen”. Het Romeinse jaartal vertelt ons waar deze steen voor bedoeld is; want het jaartal dat in het marmer staat gegriefd, is 1973.
In 1973 werd gemeente Hoogland geannexeerd. Dat betekent dat de gemeente Hoogland verdween en Hoogland onderdeel werd van Amersfoort. Dat ging niet helemaal vlekkeloos, want in Hoogland werd er flink geprotesteerd tegen de samenvoeging. Deze grafsteen is een eerbetoon aan de gevallen gemeente.
Lees verder onder de foto >
De grafsteen is dus niet als herdenking aan één persoon, maar aan de complete gemeente van Hoogland. Nog elk jaar wordt er op Oudjaarsdag een bloemenkrans bij het graf gelegd. Een rouwstoet trekt dan vanuit café De Kolkrijst naar het monument toe. Ze houden een grafrede en lopen vervolgens door naar café de Plank om het Hooglandse volkslied te zingen.
De annexatie van 1973 zit bij een groep Hooglanders nog steeds erg hoog. Toen Amersfoort haar 750 jaar stadsrechten vierde, weigerden een aantal Hooglanders om de Amersfoortse vlag op te hangen. Omdat er nog geen officiële vlag van Hoogland was, werd die in datzelfde jaar ontworpen en verspreid.
Bron: Amersfoort op de Kaart
In onze gids
Populaire rubrieken