Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom is het DE Hof en niet HET Hof?

Door Melt Pels 19 september 2020

Een van de beste manieren om een Amersfoorter te herkennen, is door te luisteren of ze ‘de Hof’ of ‘het Hof’ zeggen. Waar ze je in Utrecht raar aankijken als je ‘Het Neude’ zegt, kijken veel Amersfoorters vreemd op wanneer je ‘het hof’ zegt. Maar klopt ‘de hof’ taaltechnisch eigenlijk wel?

‘De’ versus ‘het’

Wie de discussie aangaat krijgt vaak het excuus: ‘Het is toch gewoon de Hof. Dat staat op het naambordje’. Maar hoe logisch is dat eigenlijk? Je zegt toch dat je iemand het hof maakt? Waarom noemen we dit plein dan De Hof?

Een bal

Je mag zowel lidwoord ‘de’ en ‘het’ voor hof zetten. Het is vergelijkbaar met het woord ‘bal’, afhangend van het lidwoord kan bal namelijk twee betekenissen aannemen. ‘De bal’ is een rond stuk speelgoed waar je mee kunt gooien en tegenaan kunt trappen, ‘het bal’ is een dansfeest, waar je nette kleding draagt en zenuwachtig heen en weer schuifelt terwijl je je partner vasthoudt.

‘De hof’ is een omheinde ruimte zoals je tuin of een boomgaard. ‘Het hof’ is een erf, een omheind stuk grond voor woningen of de woonplaats van een vorst. De laatste keer dat wij op De Hof waren, zagen we geen grote tuin of boomgaard. Je zou dus denken dat ‘Het Hof’ eigenlijk beter als naam past, toch?

De Hof

Toch noemen wij het plein ‘De Hof’. Hoe zit dat nou? “Eigenlijk weten we het niet helemaal zeker,” vertelt stadsgids Inge Vos. “De naam komt waarschijnlijk van de Hofstede die daar zou hebben gestaan.” In 1203 werd er over een ‘Bisschoppelijk Hof’ ofwel een hofstede gesproken, waar de bisschop van Utrecht belasting ontving voor de stukken grond die hij beheerde. “Tijdens opgravingen van het plein zijn er een paar sporen teruggevonden maar het grootste deel van de Hofstede ligt waarschijnlijk onder de Sint Joriskerk.”

Fun fact: nog een andere naam voor zo’n hofstede is een curtis. Laat er nou toevallig een kroeg aan De Hof zitten, die Curtis heet.

Mysterie opgelost

Om een lang verhaal kort te maken: De Hof heet zo, omdat er vroeger een bisschoppelijk belastingkantoor op deze plek zou hebben gestaan. Heb jij nou ook zo’n mysterie, of een prangende vraag die je beantwoord wilt hebben? Stuur deze dan op naar de redactie van indebuurt Amersfoort!

Lees ook:

Amersfoorts mysterie: wat stelt dit kunstwerk in winkelcentrum Vathorst voor?

Dit is zo'n kunstwerk, waar je keer op keer naar kijkt, zonder te beseffen wat het moet voorstellen....

Amersfoorts mysterie: waarom ligt er midden in Hoogland een grafsteen?

De meeste mensen zijn weleens over de Zevenhuizerstraat gereden in Hoogland. Met de auto, de fiets o...
donkere gebouw aan het Smallepad

Amersfoorts mysterie: wat doen ze in het donkere pand tegenover de Kunsthal kAdE?

Iedere Amersfoorter is hier weleens langs gefietst: het donkere gebouw aan het Smallepad. De weg lei...

Amersfoorts mysterie: waarom staat er een roestig huisje bovenop dit monumentale pand?

Het leuke aan Amersfoort is dat wanneer je goed om je heen kijkt, je elke keer iets nieuws opvalt. M...

Amersfoorts Mysterie: waarom heet Nieuwland eigenlijk Nieuwland?

In de rubriek 'Amersfoorts Mysterie' lossen we elke week een nieuw mysterie uit onze stad op. Deze w...

Meer over

Mysteries

adv.