DierenPark Amersfoort over babyolifantje: ‘We houden rekening met een minder positief scenario’
De gemiddelde zwangerschap van een olifant duurt tussen de 20 en 22 maanden. Olifant Indra is daar nu voorbij. De...
Is het je weleens opgevallen dat onze stadsmuur is opgebouwd uit allerlei verschillende soorten stenen? Is een restauratie faliekant misgegaan of vonden de metselaars het leuk om een beetje leven in de brouwerij te brengen? Wij vroegen het Inge Vos van Amersfoortse Gidsen.
“Er zijn eigenlijk meerdere redenen voor deze steenkeuze. De meest interessante is dat aan de inwoners van Amersfoort allemaal werd gevraagd om hun steentje bij te dragen. Letterlijk.”
“Vroeger, tijdens de bouw van onder andere de Koppelpoort en de stadsmuur, betaalden mensen die in Amersfoort wilden wonen, ‘settle-geld’ in de vorm van stenen. Wanneer je dus een huis wilde kopen binnen de muren van Amersfoort, betaalde je een soort belasting om de muur te financieren. Maar in plaats van geld, vroeg de gemeente om stenen.”
“Ook boetes werden verrekend door te betalen met stenen. Wie een bekeuring kreeg, moest boete doen door stenen te halen bij de stenenfabriek, en die naar de gemeente te brengen.” Wie in Amersfoort wilde wonen, moest dus letterlijk een steentje bijdragen aan de stadsmuur.
“Inwoners moesten dus zelf stenen kopen en inleveren als betaling. Om die stenen te verzamelen, kochten de Amersfoorters ze in bij verschillende leveranciers vanuit het hele land. Zo kan het dus zijn dat een deel van de stenen uit de ene rivier gehaald werden en een ander deel weer uit een andere rivier.”
Ook het werk van restaurateurs heeft een bijdrage geleverd aan de kleurrijke opbouw van onder andere onze geliefde Koppelpoort. “Voornamelijk stukken van de poort die in het water staan, waren meer aan schade onderhevig dan de delen boven in de poort. Het deel dat in het water staat, werd dan ook opgebouwd uit andere stenensoorten dan bijvoorbeeld de kantelen. Amersfoorters waren erg handig met restaureren, ze gebruikten letterlijk alles wat voor handen was. Ook als dat dan dus een andere steensoort was”, vertelt Inge.
Hetzelfde zie je gebeuren bij de Amersfoortse muurhuizen en stadsmuur. Eigenlijk overal in Amersfoort, waar oude stukken muur staan, zie je die opbouw uit verschillende steensoorten. “Amersfoorters waren een groepje nijverige hergebruikers. Sterker nog, stenen die uit de muur vielen, werden opgespaard om later te hergebruiken voor de reparatie van een ander stuk muur.”
Zo zie je maar weer dat Amersfoort vol zit met bijzondere verhalen. Heb jij nog een mysterie dat opgelost moet worden? Stuur het door naar de redactie!
[button url=”mailto:[email protected]” color=”orange”]Stuur een mysterie naar de redactie[/button]
Meer lezen?
In onze gids
Populaire rubrieken