Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: zit er iets in de enorme schaal in Kattenbroek?

Door Ingelise de Vries 15 februari 2020

Kattenbroek staat vol met fascinerende kunstwerken, daar schreven we al eerder over. Eén van de werken lijkt op het eerste gezicht alleen maar een schaal, maar er ligt ook wat ín de schaal.

Nog even een kleine recap: in Kattenbroek vind je dus 22 kunstwerken in de zogenoemde Verborgen Zone. Ze zijn door verschillende kunstenaars gemaakt en gaan over wonen, werken en dromen. Allemaal geïnspireerd op het boek door De droom van Poliphilos uit 1499 van de Italiaan Francesco Colonna.

Ruzie met de architect

David Veldhoen liet zich ook inspireren. In eerste instantie moest hij samen met twee andere kunstenaars de plek waar zijn werk staat delen, maar dat wilde hij niet. Het schijnt dat Veldhoen en architect Ashok Bhalotra ruzie kregen, maar de kunstenaar kreeg uiteindelijk wel zijn zin. Op De Kreek staat nu zijn Schaal van Tertulia.

In 1997 werd het kunstwerk onthuld, maar het kwam niet zomaar tot stand. Veldhoen maakte het kunstwerk namelijk niet helemaal alleen. In totaal hielpen 900 inwoners van de wijk hem door een foto van zichzelf te laten maken. En natuurlijk kan er in een wijk als Kattenbroek geen beeldmateriaal van katten ontbreken, dus vind je ook twee katten in de schaal.

De bouw van de schaal in Kattennbroek. Foto: Archief Eemland
De bouw van de schaal in Kattennbroek. Foto: Archief Eemland

Stempels halen

Wilde je jezelf laten vereeuwigen in de wijk, dan moest je daarvoor sparen bij winkelcentrum Emiclaer. Telkens als je wat kocht, kreeg je een stempel. Bij een volle stempelkaart mocht je een foto laten maken van jezelf die uiteindelijk in de schaal terecht kwam.

Zo rond Valentijnsdag zit er nog een extra leuke betekenis aan: Tertulia betekent in het Spaans ontmoetingsplaats. Dat was ook één van de bedoelingen van de kunstenaar: dat er ontmoetingen – misschien zelfs wel romantische – plaats konden vinden. Dus als je in de buurt bent, neem je geliefde dan nog even mee voor een uitgestelde Valentijnskus onder dit kunstwerk.

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

De Schaal van Tertulia in de Verborgen Zone. Foto: Willemnabuurs via Wikimedia

Mysterie: zit er iets in de enorme schaal in Kattenbroek?

Kattenbroek staat vol met fascinerende kunstwerken, daar schreven we al eerder over. Eén van de werk...

Mysterie: Wat werd er gemaakt in de oude fabriek aan de Nijverheidsweg-Noord?

Mysterie: wat is het verhaal achter de gevelsteen op Grote Spui 29?

Mysterie: wat is ‘de snuifmolen’ op de Kamp?

adv.