Mysterie: Wie is Hendrik van Vianden en waarom heeft hij een straat?

Door Charella Hulsbosch 11 november 2017

Ping: Hendrik van Viandenstraat. Wie regelmatig met de bus door Amersfoort reist kent de straat vast wel. Of je kent de straat natuurlijk van één van de winkels die er zitten. Maar wie was Hendrik van Vianden en wat is de reden dat er een straat naar hem is vernoemd?

Wie vanaf de Stadsring de Hendrik van Viandenstraat in komt rijden, komt als één van de eerste straten de Bischopsweg tegen. En die straat verklapt al een deel van het antwoord.

Bisschop van Utrecht

Hendrik van Vianden was bisschop van Utrecht van 1249 tot 1267. En niet zomaar een bisschop. Weet je nog dat we laatst de verjaardag van Amersfoort hebben gevierd? Daar had bisschop Hendrik alles mee te maken.

In 1259, 758 jaar geleden, verleende Van Vianden Amersfoort namelijk stadsrecht. Niet zo gek dus dat er een straat naar hem is vernoemd die zo naar onze mooie binnenstad leidt. Tijdens het vieren van de zevenhonderdste verjaardag in Amersfoort in 1959 liep ‘Hendrik van Vianden’ zelfs mee in een optocht op een paard.

De Hendrik van Viandenstraat.

Dagje Utrecht

Hendrik van Vianden bezoeken kan nog steeds, althans: hij ligt begraven in de Dom. Dus wie even dicht bij de bisschop wil zijn die ons stadsrechten gaf, moet een dagje naar Utrecht plannen.

Meer mysteries

Krijg je geen genoeg van onze mysteries? Vorige week zochten we voor je uit waarom er een wagon naast het spoor staat aan de kant van het Smallepad. Alle mysteries vind je in dit overzicht. Heb je zelf een steengoed mysterie? Tip ons.

Meer over

Mysteries