Mysterie: wat is ‘de snuifmolen’ op de Kamp?
Amersfoort kent een hoop bijzondere panden. En soms geeft de gevel van een pand heel wat weg over de geschiedenis....
Soms krijgen we mysteries binnen waar we op de redactie nog niet eens over hadden nagedacht. Zo kwam de vraag binnen over een pand aan de Nijverheidsweg-Noord. Wat werd er in de fabriek gemaakt waar nu Euromaster zit?
Waar we de geschiedenis van de meeste panden – vooral in de binnenstad – vaak vrij makkelijk kunnen vinden dankzij het Archief Eemland, moeten we voor de voormalige bestemming van de Nijverheidsweg ietsjes dieper graven. De weg bestaat al ruim honderd jaar, toch is er niet van alle panden een geschiedenis te vinden. Gelukkig laten onze speurskills ons ook deze keer niet in de steek.
Het gebouw waar het om gaat, ligt op de Isselt, ooit een zogeheten buurtschap bij onze stad. De grond werd op een gegeven moment gekocht door de gemeente en werd uiteindelijk een industrieterrein. Handig, omdat het gebied toen nog dichtbij een spoor lag. Dat spoor ligt er inmiddels niet meer.
Ook de fabriek aan de Nijverheidsweg-Noord maakte gebruik van dat spoor. Al in 1916 wordt de fabriek aan de Nijverheidsweg genoemd. Of het exact dezelfde fabriek is, durven we niet te garanderen. Wel weten we dat er ook een tijd een melkinrichting (zuivelfabriek), genaamd De Hygiënische, heeft gezeten.
Vanaf 1949 wordt een stuk duidelijker wat er in het pand gebeurde: de Baarnse Suikerwerkenfabriek verhuist in dat jaar naar de Groningerstraat 19 en groeit een paar jaar later uit het spreekwoordelijke jasje. De werkzaamheden komen in de kop van het Soesterkwartier terecht, inmiddels de Nijverheidsweg-Noord 66.
Wat daar werd gemaakt? Alles met suiker, natuurlijk! Van snoepgoed tot hagelslag en borstplaat. De lekkernijen werden in deze jaren van wederopbouw – het was immers net na de Tweede Wereldoorlog – verpakt in cellofaan. Dat was in die tijd nog heel ongebruikelijk in ons land. Het ging goed met het bedrijf, vooral de export van de producten die in de fabriek werden gemaakt, was enorm. Helaas is deze Amersfoortse fabriek niet meer in de stad te vinden: in 1964 ging het bedrijf op in de chocoladefabriek Baronie.
Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!
In onze gids
Populaire rubrieken