Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat stelt dit rode gevaarte langs de Stadsring voor?

Door Roeliene Bos 18 mei 2019

We rijden vaak langs het rode kunstwerk bij het Burgemeester Brouwerplantsoen. Het werk valt op, maar is tegelijk mysterieus, want wat stelt die rode buis nou precies voor?

Wij krijgen altijd het gevoel dat we in het kunstwerk kunnen kruipen. Doen we nooit, maar speciaal voor jullie gingen we op onderzoek uit. En wat blijkt? We zaten er niet naast.

De schreeuw

Het werk is van Rob Sweere, beeldend kunstenaar, en kreeg de titel ‘De Schreeuw’ mee. Op zijn website staat: “Op een hele drukke en lawaaiige locatie in het centrum van Amersfoort kun je in het kunstwerk gaan zitten, om even alleen te zijn en te kijken naar de lucht.” Klinkt leuk, maar we zijn er niet écht ingeklommen want het kunstwerk doet tegenwoordig ook een beetje dienst als prullenbak. Toch hebben we even een fotootje gemaakt van het uitzicht:

Het uitzicht vanuit het kunstwerk.

De kunstenaar noemt het kunstwerk in het AD ‘een droommachine om even te ontsnappen aan de chaos’. En de naam? Die heeft het kunstwerk te danken aan De Schreeuw, het beroemde schilderij, want het lijkt wel een beetje op een roeptoeter. Dit rode kunstwerk werd geschonken door Amersfoortse verzekeringen nadat ze uit het grote pand aan de Stadsring vertrokken, recht tegenover de plek waar sinds 2016 het kunstwerk staat.

Amersfoortse mysteries

Krijg je geen genoeg van die mysteries? Een compleet overzicht van alle Amersfoortse mysteries vind je hier. Heb jij een mysterie voor ons? Tip de redactie.

Amersfoorts mysterie: waarom hangen de koningsdagvlaggen nog in de stad?

Koningsdag is allang voorbij, maar toch hangen de oranje vlaggen nog aan de gevels. Natuurlijk vinde...

Amersfoortse Mysteries: wie is De Stenen Man in Kamp Amersfoort?

Mysterie: wat zijn ze op het Lieve Vrouwekerkhof aan het doen?

Meer over

Mysteries

adv.