Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat doet de straat ‘Achter het oude Stadhuis’ op de Hof?

Door Roeliene Bos 1 juni 2019

Het is een beetje vreemd, zo’n straat die vol over de Hof loopt. Vanaf de Krommestraat kun je via Achter het oude Stadhuis over de Hof naar de Lavendelstraat lopen. Waarom heet Achter het oude Stadhuis eigenlijk zo? 

Als we nu refereren naar ‘het oude stadhuis’, bedoelen we het gebouw naast de Observant op het Stadhuisplein. Maar in vroeger tijden moest je toch echt naar de Hof als je naar het stadhuis wilde.

Stadsrechten

achter het oude stadhuis
Foto: Amersfoort op de kaart

Toen in 1259 de bisschop van Utrecht stadsrechten verleende aan Amersfoort, kregen we een eigen bestuur en bijzondere rechten en privileges. We mochten markten organiseren, tol heffen en verdedigingswerken aanleggen. En… eigen rechtspraak verlenen. Het bestuur van de stad zetelde tot 1823 op de Hof, waar een vierkant torenachtig gebouw uit circa 1300 stond, ons stadhuis. Er werd een bordes en een galerij tegenaan gezet waar aankondigingen werden gedaan en bestuurders de terechtstellingen op de Hof konden bekijken.

Uitbreiding oude stadhuis

In 1536 werd het gebouw uitgebreid met een gerechtsgebouw, Nieuw Schonevelt genaamd. In 1823 werd het oude stadhuis verkocht en kort daarna gesloopt omdat het in zo’n vervallen staat verkeerde. Het enige dat ons nu nog herinnert aan het stadhuis, is de straatnaam ‘Achter het oude Stadhuis’.

Bron: Amersfoort op de kaart.

Meer mysteries

Kattenbroek

Amersfoorts mysterie: waar dankt winkelcentrum Emiclaer zijn naam aan?

Wie aan de Amersfoortse wijk Kattenbroek denkt, denkt aan opvallende architectuur, vrij epische stra...

Mysterie: wat stelt dit rode gevaarte langs de Stadsring voor?

We rijden vaak langs het rode kunstwerk bij het Burgemeester Brouwerplantsoen. Het werk valt op, maa...

Meer over

Mysteries

adv.