Mysterie: wat betekenen die wiebertjes in de straat in Muurhuizen

Door Charella Hulsbosch 15 september 2018

Als je door de Muurhuizen loopt, dan vallen je vooral mooie middeleeuwse gevels van de vele oude monumenten op. Maar kijk je even naar beneden, dan is de kans groot dat je opeens een wiebertje ziet. En niet veel later weer een. Een mysterie? Jazeker!

Wij vroegen ons in ieder geval af wat die stenen kunnen betekenen. Een kunstwerk, een speciale route of gewoon voor de sier? Het kan werkelijk van alles zijn.

Amersfoorts mysterie: het verhaal achter de blauwe kunstwerken op lantaarnpalen

Zoute drop

Hans van Harten geeft rondleidingen door de stad voor Gilde Amersfoort. Hij vertelt: “Het blijkt te gaan om kunstwerkjes van de Duitse kunstenaar Norbert Radermacher. In de Muurhuizen heeft hij in de bestrating een spoor van bronzen platen aangebracht die op wiebertjes of ‘zoute droppen’ lijken. In totaal zeven stuks.”

Dwalen

En die diepere betekenis, die is er ook. “Ze verbeelden de oneindige cyclus van de dagen, weken en maanden, zoals je ook oneindig de Muurhuizen kunt rondlopen die immers de vorm van een cirkel heeft.” Lekker lang dwalen door die prachtige straat, dat klinkt wel bekend ja.

‘Een mooi zoekplaatje’

Wie beter kijkt, ziet ook een klein tekentje op elk wiebertje. Elk van de zeven bronzen platen verwijst naar een hemellichaam. “De hemellichamen en dagen van de week corresponderen weer met elkaar: zondag/zon, maandag/maan, dinsdag/mars, woensdag/Mercurius, donderdag/Jupiter, vrijdag/Venus en zaterdag/Saturnus”, legt Hans uit. En de grande finale? Die vind je op de Hof. “Daar zie je in het plaveisel een regelmatige zevenhoek, uitgevoerd in brons, met daarin in reliëf de dagen van de week. Waarom daar? Het Hof blijkt de kern van de cirkel. Een mooi zoekplaatje.”

Amersfoortse mysteries

Krijg je geen genoeg van die mysteries? Een compleet overzicht van alle Amersfoortse mysteries vind je hier. Heb jij een mysterie voor ons? Tip de redactie.

Meer over

Mysteries