Mysterie: waarom zit er eigenlijk een schilderij aan de buitenkant van de St. Joriskerk?

Door Roeliene Bos 23 februari 2019

Grote kans dat je hier al heel vaak bent langsgelopen zonder er echt naar gekeken te hebben: het schilderij aan de buitenkant van de St. Joriskerk. Achter het zwarte gietijzeren hekje zien we Jezus lopen met zijn kruis. Maar waarom hangt het schilderij aan de buitenkant van de kerk, en niet erin? 

Voor het antwoord moeten we terug naar het jaar 1901, toen het oude Kleppermanshuisje werd gesloopt. Vroeger zat in dit huisje de nachtwacht, die de ronde deed en riep hoe laat het was. Hij had ook een klepperapparaat, waarmee hij een hoop kabaal kon maken als er bijvoorbeeld brand was uitgebroken.

Foto: Het oude Kleppermanshuisje / Valkenhoef, G. / Archief Eemland / 03455

Wat een verrassing

Toen het huisje gesloopt werd, kwam er ineens een muurschildering tevoorschijn aan de buitenkant van het koor; de plek in de kerk waar je het hoofdaltaar vindt. Het was een bijzondere vondst, want de schildering stamde uit het derde kwart van de zestiende eeuw. Tussen april 1984 en april 1987 werd het gerestaureerd en verhuisde het naar het interieur van de Sint Joriskerk. Het schilderij dat je aan de buitenkant ziet, is dus een replica.

Nog meer mysteries:

vissen in de gracht

Mysterie: wat zwemt er eigenlijk in de Amersfoortse grachten?

Voetjes in het water, ijsje erbij, in de zomer is het goed toeven aan onze grachtjes. Maar heb je je...

Mysterie: waarom heet deze Amersfoortse buurt Bekenstein en de Luiaard?

Mysterie: waar zijn de spaceboxen uit de Eemhaven eigenlijk heen gegaan?

Mysterie: wat stelt dit gekleurde gebouw aan de Heiligenbergerweg voor?

Meer over

Mysteries

adv.