Mysterie: waarom staan sommige lantaarnpalen in de binnenstad langs het water?

Door Charella Hulsbosch 13 januari 2018

Een beetje licht in het donker is wel handig, zeker in deze maanden. Maar waarom staan de lantaarnpalen in de binnenstad eigenlijk soms langs het water en niet gewoon waar we echt lopen?

Lantaarnpaal
De Grote Spui in wintersfeer, gezien vanaf de Kleine Spui in 2010. Foto: Philippe Kessels / Archief Eemland

Laten we om het makkelijker te maken als voorbeeld Kleine Spui nemen. We wurmen ons wekelijks over de smalle voetpaadjes, terwijl de lantaarnpalen het water van de grachten netjes verlicht. Zijn onze stoepen dan te klein voor lantaarnpalen? Misschien, maar de echte reden ligt iets dieper.

Gevaar

Het antwoord vinden we in de kalender van Inge Vos. De lantaarns staan van oudsher op die plek én dus bewust niet op de stoep, omdat het grootste gevaar langs de waterkant school. Je zou namelijk zomaar eens (met of zonder een glaasje teveel op) in het donker in de gracht kunnen vallen! En niemand zit te wachten op een nat pak of misschien wel erger.

Origineel?

De lantaarns lijken trouwens super historisch, maar dat is maar schijn. Het zijn grotendeels replica’s van de originele gaslantaarns. Hoe dan ook: het staat best gaaf en we hebben alle ruimte op de stoep echt nodig, dus wij vinden het wel prima zo!

Amersfoortse Mysteries

Een compleet overzicht van alle Amersfoortse mysteries vind je hier. Vorige week zochten we voor je uit waar het oudste huis van Amersfoort eigenlijk staat. Dat mysterie lees je hier:

oudste huis van Amersfoort

Mysterie: wat is het oudste huis van Amersfoort?

Wij vergapen ons altijd aan de mooie huizen in onze binnenstad, maar welke van die prachtige bouwwer...

 

 

Meer over

Mysteries