Mysterie: waarom staan de Kamperbinnenpoort en Muurhuizen niet op een lijn?

Door Roeliene Bos 16 maart 2019

Zoals je weet is de naam Muurhuizen niet voor niets gekozen: Muurhuizen is gebouwd op de funderingen van de eerste stadsmuur. Maar dan is het toch raar dat de Kamperbinnenpoort geen onderdeel is van Muurhuizen? Waarom zou je een poort verder plaatsen dan de muur, dan heeft de poort geen zin meer, dachten wij.

“Je zou verwachten dat de poort hier zou staan”, vertelt Hans van Harten van het Gilde Amersfoort. We staan naast de Wereldwinkel, de plek waar je Muurhuizen uitloopt, de Langestraat in. En wat blijkt? We missen een deel van het poortgebouw.

Voorpoort

“Toen de eerste muur rond de stad overbodig was, omdat er een tweede was gebouwd, werd de binnenkant van de poort afgebroken”, vertelt hij. Dus om het makkelijk te maken: het deel van de Kamperbinnenpoort dat wij nu nog zien, is alleen de voorpoort. Daarom staat de poort niet op één lijn met Muurhuizen, er was gewoon nog meer poortgebouw vroeger. Je vindt de vroegere indeling gewoon nog op de Kamperbinnenpoort. De oplettende wandelaar heeft dit vast al eens gezien, zo zag het er dus uit:

Foto: Roeliene Bos

Amersfoortse mysteries

Krijg je geen genoeg van die mysteries? Een compleet overzicht van alle Amersfoortse mysteries vind je hier.

Breestraat

Mysterie: waarom is de helft van de Breestraat zo nieuw?

Als je door de Breestraat loopt, valt iets geks op. Je loopt van karakteristieke oude panden ineens ...

Mysterie onopgelost: wie haakt de mutsjes voor de slak in Vathorst?

Meer over

Mysteries

adv.