Mysterie: waar zijn de spaceboxen uit de Eemhaven eigenlijk heen gegaan?

Door Roeliene Bos 19 januari 2019

De gekleurde containers in de Eemhaven waren tot en met 2016 het onderkomen van verschillende Amersfoortse studenten. Tien jaar lang vrolijkten de blauwe, gele en oranje spaceboxen de omgeving op, tot ze werden weg getakeld. Maar waar zijn ze eigenlijk heen gegaan? 

In december 2016 publiceerde het AD een interview met de bedenker van de Spaceboxen, Mart de Jong. De studenten waren toen al gevlogen en de woningen leeg en verlaten. Volgens Mart – die het concept in meerdere steden had uitgerold – was het gekleurde dorpje in de haven een hechte gemeenschap en bovendien de leukste, samen met Utrecht. Nadat de studenten de woningen hadden verlaten, werden ze in 2017 afgevoerd en opgepoetst om te beginnen aan hun tweede leven.

Naar Almere

Dat tweede leven krijgen ze in Almere, waar studenten en mensen met een lichte beperking de woningen mogen huren. Al in 2015 publiceerde Omroep Flevoland het bericht dat er veel interesse is in de tijdelijke woningen die richting Almere Stad komen. Inmiddels zijn alle woningen verhuurd en is het de bedoeling dat ze ook hier zeker tien jaar blijven staan. “De woning beschikt over alle voorzieningen die je nodig hebt, met een eigen douche, toilet en keuken + wasmachine aansluiting. De Spaceboxen zijn ‘tijdelijke woningen’ en blijven in ieder geval tot maart 2026 staan”, lezen we op Woningnet.

Wat er daarna gebeurt met de Spaceboxen? Geen idee. Wie weet fleuren ze dan in een andere stad de boel weer op.

Amersfoortse mysteries

Krijg je geen genoeg van die mysteries? Een compleet overzicht van alle Amersfoortse mysteries vind je hier. Heb jij een mysterie voor ons? Tip de redactie.

Meer over

Mysteries

adv.