Mysterie: waar is dat grote bronzen been eigenlijk heen?

Door Annemarie Degens 23 maart 2019

Lange tijd sierde het de hoek van het Smallepad en de brug over de Eem: het kunstwerk ‘Noch Einmal’, beter bekend als ‘het been’. Een jaar geleden werd het enorme bronzen been echter uitgegraven en op een vrachtwagen geladen. Wij vroegen ons af: waar kunnen we het been tegenwoordig aanschouwen?

Laten we beginnen met een stukje voorgeschiedenis over het kunstwerk. Het werk met de titel Noch einmal is ontworpen door Henk Visch. De kunstenaar maakte meer benen, elke keer als er één een plek heeft gevonden, maakt hij een nieuwe. “Eigenlijk gaat al mijn werk over staan”, vertelt Henk. “Dat zou je best een soort thema kunnen noemen. Alle beelden staan op een voet of steunen ergens op.” Het enorme been dat lange tijd aan het Smallepad stond, is het grootste exemplaar in de hele reeks van benen die Henk heeft gemaakt. Wie goed naar het been kijkt kan in het beeld het hoofd van de Egyptische koningin Nefertiti zien. Zij was  de inspiratie voor dit kunstwerk.

Sinds 2011 ‘logeerde’ het zes meter hoge beeld in onze stad. Het werd door de Amsterdamse woningcorporatie Ymere uitgeleend. Ymere gaf Henk Visch ooit de opdracht voor het beeld. Het was de bedoeling dat het been in een nieuwe woonwijk in Haarlem terecht zou komen, maar die gemeente gaf nooit een vergunning voor het plaatsen, zodat de corporatie omhoog zat met het kunstwerk. Zodoende kreeg Amersfoort het been een tijd te leen.

Oosterpoort

Vorig jaar wilde Ymere het beeld toch graag terug, omdat er een vaste plek voor het been gevonden werd. In juni 2018 werd het been uitgegraven en per vrachtwagen teruggereden naar de rechtmatige eigenaar in Amsterdam, waar het in de wijk Oosterpoort geplaatst is. Als je goed oplet wanneer je in de trein van Amersfoort naar Amsterdam zit, kun je ‘m vlak voor station Muiderpoort spotten!

We zochten nog veel meer voor je uit!

Kamperbinnenpoort

Mysterie: waarom staan de Kamperbinnenpoort en Muurhuizen niet op een lijn?

Zoals je weet is de naam Muurhuizen niet voor niets gekozen: Muurhuizen is gebouwd op de funderingen...
Breestraat

Mysterie: waarom is de helft van de Breestraat zo nieuw?

Als je door de Breestraat loopt, valt iets geks op. Je loopt van karakteristieke oude panden ineens ...

Mysterie: waarom heet deze Amersfoortse buurt Bekenstein en de Luiaard?

Malle straat-, wijk- en buurtnamen: we hebben er genoeg van in Amersfoort. Wat dacht je bijvoorbeeld...

adv.