Mysterie: zit er iets in de enorme schaal in Kattenbroek?
Kattenbroek staat vol met fascinerende kunstwerken, daar schreven we al eerder over. Eén van de werken lijkt op het eerste...
Niet alleen straten in Amersfoort hebben soms bijzondere namen, ook huizen hebben weleens opvallende woorden op hun gevel staan. Hoe komt ‘t Sluisje op de Muurhuizen 199 aan de namen?
Ja, inderdaad, het gaat hier om meervoud. ‘t Sluisje heet namelijk niet alleen ‘t Sluisje, ook Musiecqzaal valt op de gevel te lezen. Wat die twee met elkaar te maken hebben, vonden wij het uitzoeken wel waard.
Waarom het pand ‘sluis’ heet, is niet moeilijk te verklaren. Wie op de kaart kijkt, ziet dat er een stukje van de Amersfoortse gracht verdwijnt, precies op het punt waar het pand staat. De gracht gaat van de Weverssingel naar het Havik even onder de Muurhuizen door. Het oude huis was dan ook een sluishuis.
De Muurhuizen was natuurlijk de straat waar vroeger de eerste stadsmuur stond. Op de plek van ‘t Sluisje had je een waterdoorgang. Het water van buiten de stad, kon op deze manier naar de binnenhaven stromen; het Havik, zoals we ‘m nu kennen. Die naam was overigens ooit anders, zochten we al eerder uit.
Die waterdoorgang werd afgesloten met een valhek. Dat was niet genoeg om de vijand buiten te houden: er stonden ook twee huizen om de boel in de gaten te houden. Vanaf de 16e eeuw was de bewaking niet meer nodig en ontstond ‘t Sluisje. Jarenlang werd het pand gebruikt als tabakshuis en in 1776 werd de Musiecqzaal aangelegd.
Benjamin Cohen is de geestelijk vader van deze zaal. Hij kocht het pand namens muziekcollege Concordia. Het pand werd verbouwd en er kwam een grote concertzaal in. Het duurde echter niet lang: in 1822 ging het pand over naar de armvoogdij. Tegenwoordig wonen er overigens gewoon mede-Amersfoorters in het pand.
Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!
In onze gids
Populaire rubrieken