Amersfoorts mysterie: het verhaal achter de blauwe kunstwerken op lantaarnpalen

Door Charella Hulsbosch 3 maart 2018

Van het Eemplein tot aan de Kortegracht: op verschillende plaatsen in de binnenstad zie je een soort blauwe kunstwerken op lantaarnpalen. Maar waarom zitten die daar eigenlijk? En hebben ze een functie? Wij zochten het uit. 

Je hebt ze vast al eens gezien, hoog in de lantaarnpalen van de binnenstad. De blauwe ‘hoedjes’ op onze lantaarnpalen. Wij zagen ze op de Kleine Spui, maar even laten konden we ze niet meer vinden. Iets verderop in de stad kwamen we ze opnieuw tegen. Waar is de logica? Dat vraagt om een uitleg, vinden wij.

Flehite

De reden dat je de blauwe beelden op de lantaarnpaal kwijtraakt als je op de Kleine Spui loopt, is omdat museum Flehite daar ligt. We horen je denken: wat heeft het museum hiermee te maken? Nou: alles!

Route

De sculpturen zijn gemaakt door kunstenares Maria Roosen en geplaatst in 2013. Al best een tijdje dus. De blauwe kunstwerkjes wijzen de route tussen musea in Amersfoort. Daarom stoppen de verwijzingen voor Flehite, en gaan ze verder ‘achter’ het museum, in de Breestraat. Het volgende museum op de route is het Mondriaanhuis. De route begint trouwens op het Eemplein bij kunsthal KAdE

Amersfoortse mysteries

Een compleet overzicht van alle Amersfoortse mysteries vind je hier. Vorige week zochten we voor je uit waarom je soms huizen met dichtgemetselde ramen ziet in de binnenstad:

dichtgemetselde ramen

Mysterie: het verhaal achter huizen met dichtgemetselde ramen in Amersfoort

We hebben onze huizen tegenwoordig het liefst zo licht mogelijk en dan het liefst via grote ramen. S...

Meer over

Mysteries