Mysterie: dit is waarom deze straat ’t Zand heet

Door Charella Hulsbosch 11 augustus 2018

Je kunt tegenwoordig makkelijk met je auto over ’t Zand rijden, maar dat was niet altijd zo. De straatnaam lijkt iets te verklappen over de geschiedenis, maar wat is nou het echte verhaal achter deze weg?

Vanaf de Bolderstraat rijd je zo Het Zand op, langs de Franciscus Xaverius kerk in de richting van het Spui. Vandaag duiken we in de geschiedenis van deze straat tussen de Weverssingel en de Westsingel, want waar komt de naam ‘Het Zand’ eigenlijk vandaan?

Stadsgracht

Hans van Harten van Gilde Amersfoort legt uit: “Het Zand was oorspronkelijk deel van de eerste stadsgracht om de eerste muur heen. Het heette toen ook nog Varkenssingel of St. Aagtensingel.” Tussen 1630 en 1640 kwam daar verandering in. “De tweede stadsmuur was toen allang aangelegd en toen hebben ze de stadsgracht dichtgegooid met slib van andere grachten en met zand.”

Parkeerprobleem

Dat loste meteen ook een parkeerprobleem op in onze binnenstad. “De boeren uit de omgeving kregen daarmee eindelijk een mogelijkheid om hun karren te parkeren. Een lang gekoesterde wens, want ze brachten daarmee hun producten naar het steeds drukker wordende Amersfoort.”

Fietsers op ‘T Zand. Foto: Charella Hulsbosch

‘Parkeren op ’t Zand’

De weg bestraten? Dat gebeurde lange tijd niet en daardoor was de naam voor de nieuwe weg geboren. “Het werd al snel ‘t Zand’ genoemd (‘parkeren op ‘t Zand’). En het water? Dat stroomde vanaf dat moment vanaf de Westersingel onder het Sluisje door richting Havik en dan verder naar de Koppelpoort.”

Zandrug

Maar dit is niet het enige verhaal. Er is nog een verklaring voor de straatnaam. Ayolt Brongers schreef volgens de website Tijdbalk Amersfoort eens in het jaarboek van Flehite dat de naam van middeleeuwse oorsprong is. Volgens hem duidt de straatnaam op de zandrug waarop het Sint Aegtenklooster is gebouwd. Hoe dan ook: bij beide verklaringen speelt de grond een belangrijke rol.

Amersfoortse mysteries

Krijg je geen genoeg van die mysteries? Een compleet overzicht van alle Amersfoortse mysteries vind je hier. Heb jij een mysterie voor ons? Tip de redactie.

Meer over

Mysteries