Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoortse Mysteries: wie is De Stenen Man in Kamp Amersfoort?

Door Roeliene Bos 4 mei 2019

Wie wel eens bij voormalig Kamp Amersfoort is geweest, heeft ongetwijfeld De Stenen Man gezien: een beeld van een man met een gebalde vuist. Maar waarom staat hij daar? 

Het beeld van De Stenen Man staat sinds 1953 in Kamp Amersfoort. Officieel heet hij ‘Gevangene staand voor het vuurpeleton’, wat je wellicht al een vermoeden geeft waarom dit beeld is gemaakt.

Machteloze woede

De stenen gevangene is gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Frits Sieger, die hem op een sokkel van basaltlava plaatste. Hij staat met zijn vuist gebald – een teken van machteloze woede – en heeft loszittende kampkleding aan. Een naam heeft hij niet gekregen. In plaats daarvan stelt hij een herinnering voor aan de meerdere slachtoffers die vielen in Kamp Amersfoort.

Schietbaan

Foto: Evers, Johan / Archief Eemland / 15567

Hij staat niet voor niets aan het einde van de 350 meter lange schietbaan, deze is namelijk onder barbaarse omstandigheden uitgegraven door de gevangenen van het kamp. Na de oorlog werden er 49 gevangen gevonden aan het einde van de baan; allen gefusilleerd op 8 maart 1945. Die dag vonden er door het hele land vonden fusillades plaats om de aanslag op SS-officier Hanns Albin Rauter te vergelden, waaronder dus in Amersfoort. Op de plaats waar de 49 gevangen liggen begraven, staat De Stenen Man.

Dodenherdenking

Het stenen beeld is inmiddels een bekende plek voor Amersfoorters om stil te staan bij de Nationale Dodenherdenking.

dodenherdenking amersfoort 2019

Dodenherdenking in Amersfoort: stille tochten en meer

Met dodenherdenking staan we stil bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Amersfoo...

Meer over

Mysteries

adv.