Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoortse mysteries: waar is de kerk van de Onze Lieve Vrouwetoren gebleven?

Door Ingelise de Vries 8 juni 2019

Het is één van de meest iconische gebouwen in Amersfoort en iedereen die hier is geweest, heeft er wel eens onderlangs gelopen of zelfs gezeten. We hebben het natuurlijk over de Onze Lieve Vrouwetoren. Of zoals wij ‘m liever noemen: de Lange Jan! Maar waar is de kerk die normaliter aan een kerktoren zit eigenlijk gebleven?

Het Onze Lieve Vrouwekerkhof is tegenwoordig het decor voor podia tijdens de vele festivals in de binnenstad en natuurlijk kennen de meeste stadsgenoten het plein als een ideale plek voor een hapje of drankje in de zon. Tot ‘s avonds laat kun je vanaf het terras het hele plein over kijken. Maar dit is niet altijd het geval geweest. Zoals bij de meeste kerktorens, was er namelijk ooit een kerk aan de toren verbonden.

Buskruit en granaten in de kerk

Dat zal niemand zich meer herinneren: die staat er namelijk al sinds 1787 niet meer. De kerk heeft er waarschijnlijk bijna 350 jaar gestaan. Hij werd gebouwd rond 1444 en was in 1470 klaar. Tenminste, dat is wat er tot nu toe wordt aangenomen. De papieren waarop de exacte gegevens van de bouw staan, zijn namelijk in 1579 verloren gegaan.

De toren en de kerk die eraan verbonden zat, was toen van de katholieken. Tot de befaamde beeldenstorm: de protestanten, een andere stroming in het christendom, besloten de kerk over te nemen en vernietigden het archiefmateriaal. En de kerk werd ook niet langer als kerk gebruikt, maar vooral als opslagplaats. Zo werd er onder andere buskruit bewaard en zat er een laboratorium waar granaten werden gevuld. Kortom, je moest een beetje voorzichtig zijn als je de voormalige kerk in wilde.

Ruïne

Dat was niet iedereen, een onvoorzichtige medewerker zorgde er onverhoopt voor dat de kerk in 1787 explodeerde. De kerk raakte zo beschadigd, dat de ruïne bijna twintig jaar later ook werd afgebroken. Zo ontstond de ruimte op het plein zoals we die nu kennen.

Ben je benieuwd waar de kerk precies stond? Met tegels op het plein staat aangegeven waar de kerk stond. De lichte delen op het plein met de grijze randen er omheen laten zien hoe de kerk er in de omtrek uitzag. Grote kans dat je deze zomer op het terras op de plek zat waar één van de muren liep!

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Mysterie: wat doet de straat ‘Achter het oude Stadhuis’ op de Hof?

Het is een beetje vreemd, zo'n straat die vol over de Hof loopt. Vanaf de Krommestraat kun je via Ac...

Amersfoorts mysterie: waar dankt winkelcentrum Emiclaer zijn naam aan?

Mysterie: waarom staan deze dode bloemen nog in het park?

Meer over

Mysteries

adv.