Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoortse mysteries: het verhaal achter stoere stoplichtvrouw Sofie

Door Charella Hulsbosch 18 november 2017

Is het jou wel eens opgevallen dat er in Amersfoort in het stoplicht ook vrouwen te zien zijn? We stellen je voor aan Sofie!

Als het verkeer voorbij raast ben je er misschien niet zo mee bezig, of er nou een man of vrouw in het stoplicht staat. Toch is Sofie bijzonder en we gaan je vertellen waarom.

‘Wij willen u voorstellen aan een nieuwe inwoonster van Amersfoort’

Sofie verscheen rond het jaar 2000 ineens in het Amersfoortse straatbeeld. Volgens de Volkskrant begon het allemaal met een brief van een actiegroep: “Wij willen u voorstellen aan een nieuwe inwoonster van Amersfoort, een jongedame die zich in de openbare ruimte manifesteert en ervoor zorgt dat de stad beter op de kaart komt”, stond daar in.

Powergirl

Maar waarom Sofie? Verkeerslicht Sofie staat symbool voor vrouwenrechten, staat op de website van Vialis. Dat bedrijf maakte het stoplicht met Sofie, aanvankelijk alleen voor Amersfoort. Maar Sofie maakt ook graag uitstapjes. Sinds 2004 knippert ze in Utrecht van rood naar groen, maar ook in Hilversum en Haarlem is Sofie te vinden. Ze ging zelfs een keer op trip naar Canada om daar de stoplichten van Winnipeg te sieren.

Mysterie opgelost!

Amersfoortse mysteries, wij zijn er dól op. Vorige week zochten we voor je uit wie Hendrik van Vianden is en waarom hij een straat heeft. Een compleet overzicht van alle mysteries vind je hier. Heb jij ook een goed idee voor deze rubriek? Laat het ons weten!

Meer over

Mysteries

adv.