Amersfoortse mysteries: hoe komt de straat Teut aan die naam?

Door Anne-Meike van den Berg 13 april 2019

In de rubriek Amersfoortse mysteries lossen wij elke week een vraagstuk voor je op, want als je door de stad loopt zijn er veel dingen die opvallen. Wij vinden het antwoord voor je, deze week op de vraag: hoe komt de straat Teut aan die naam…? 

Als je zigzaggend door de straten van de binnenstad loopt en iemand vraagt aan jou: ‘ben je teut?’, dan bedoelen ze: ben je dronken? Maar Amersfoort heeft ook een straat die Teut heet. Liepen daar dan veel dronken mensen? Het antwoord is: nee.

Tekst loopt door na de foto

Waar de naam Teut wel vandaan komt

Het heeft alles te maken met bovenstaande plattegrond. De kaart van Amersfoort in 1588 door George Braun en Frans Hogenberg. De straat Teut bestaat dan al even. De oudste vermelding vinden we in 1381 en door de jaren heen wisselt de straat nog een paar keer van naam. Zo heet de straat Tote in 1390 en komt de naam Teut in 1512. Je moet even goed kijken, maar dan zie je dat de straat Teut op deze oude kaart niet helemaal recht loopt. We zoomen even in.

Tekst loopt door onder de foto

Teut = tuit

De bovenste straat van de twee straten in het rode vak, is Teut. Volgens Amersfoortse gemeentearchivaris Hovy was de vorm van de straat de grootste inspiratie voor de naam. Die is niet recht, maar loopt een beetje in een punt aan de kant van de Bloemendalsestraat. Eigenlijk net als een tuit, dus waarom zou je daar de straat niet naar vernoemen? Inge Vos van Amersfoortse Gidsen weet ons te vertellen dat een teut ook een onderdeel is van een weefgetouw, en de Weverssingel is dichtbij! Ook is een Teut een rondreizende handelaar. De straatnaam Teut kan dus bedacht zijn met veel verschillende inspiratiebronnen.

Tekst loopt door onder de foto

De straat Teut zoals het er nu uit ziet. Foto: indebuurt Amersfoort / Charella Hulsbosch

Tegenwoordig merk je niet zoveel meer van die punt trouwens. Hoewel één huis aan het eind op de kant van de Bloemendalsestraat nog wel het regelmatige verloop van de straat een beetje verstoort is de straat gewoon weer recht.

Mysterie opgelost!

Loop jij ook al tijden rond met een Amersfoorts mysterie waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Lees ook:

Mysterie opgelost: waar is spoor 3 op Station Amersfoort gebleven?

In de rubriek Amersfoortse mysteries lossen wij elke week een vraagstuk voor je op, want als je door...

Amersfoortse mysteries: hoe uniek is onze Krommestraat eigenlijk?

Mysterie: waar is dat grote bronzen been eigenlijk heen?

adv.