Mysterie: Waar dankt Het Sluisje op de Muurhuizen de naam aan?
Niet alleen straten in Amersfoort hebben soms bijzondere namen, ook huizen hebben weleens opvallende woorden op hun gevel staan. Hoe…
Met Koningsdag, Pride, de verjaardag van Amersfoort en zo nog een aantal evenementen laat de gemeente vlaggen ophangen op de Onze Lieve Vrouwetoren. Een van onze lezers vroeg zich af: “Wie hangt de vlaggen op de Onze Lieve Vrouwetoren op?” Jij vraagt, wij zoeken uit!
De Onze Lieve Vrouwetoren wordt beheerd door SRO. Dat is een organisatie die meerdere panden van de gemeente onderhoudt en verzorgt. Moet er een vlag uithangen, dan vraagt de gemeente dit aan SRO.
Maarten Heidt is een van de torenwachters van de Amersfoortse toren. Hij werkt voor SRO en is verantwoordelijk voor het ophangen van de vlaggen. “Ik doe het gelukkig niet alleen hoor”, vertelt Maarten. “We hebben een pool collega’s. Je wordt ingeroosterd zodra de gemeente een seintje geeft dat het nodig is. Dan hijsen we de vlag die ze graag zien wapperen.”
Maarten klimt al dertien jaar naar boven. “Het mooiste van mijn werk is dat ik stukken van de toren zie, die je als toerist nooit te zien krijgt.” Het nadeel, lijkt ons, zijn de talloze treden in de toren. “Soms klim ik twee of drie keer in de maand naar boven. Soms zelfs twee of drie keer in de week. Ik heb één keer gehad dat ik vier keer naar boven moest op dezelfde dag.”
De vlaggen die het meeste wapperen, liggen bovenin de toren opgeslagen. “We hebben altijd drie soorten vlaggen in de toren: de Nederlandse vlag, de Amersfoortse vlag en de regenboogvlag.”
De tekst loopt door onder de fotogalerij >
Naast het ophangen van de vlaggen, laat Maarten ook onderaannemers binnen. “Als de toren bijvoorbeeld speciaal verlicht wordt, dan laat ik de jongens van het licht binnen. Nu met de vlag van Oekraïne bijvoorbeeld.” En als er even geen vlag naar boven moet in de toren, dan gaat Maarten aan het timmeren. “Ik ben officieel een timmerman. Maar ik doe van alles binnen SRO.”
Wie denkt dat Maarten uit de toren moet hangen om de vlag in een houder te steken, heeft het goed mis. “Het is een mooi systeem. Er zijn vier vlaggenmasten en de vlag steken we van binnen naar buiten. Vervolgens wordt de vlag aan de binnenkant vastgemaakt. Het is helemaal veilig. Voor de veiligheid ga je ook niet in je eentje naar boven. We gaan altijd met z’n tweeën, zodat je elkaar kunt helpen, mocht er iets gebeuren.”
Heb jij een prangende vraag over de stad? Een mysterie dat je graag opgelost ziet? Dan ben je bij ons aan het goede adres! Stuur via het formulier hieronder een mailtje naar de redactie met daarin jouw vraag. Wie weet lossen we jouw mysterie volgende week wel op!
In onze gids
Populaire rubrieken