Amersfoorts mysterie: zo werken de blauwe en rode bordjes langs de straat
Ze vallen niet echt op, maar als je deze bordjes eenmaal spot zie je ze overal. Voornamelijk op muren en…
Net als veel Nederlandse torens speelt de Onze Lieve Vrouwetoren op vaste tijden een bekend deuntje. Elk kwartier hoor je een nummer langskomen, maar hoe werkt dat eigenlijk? Zit er nou altijd iemand in de toren om die te bespelen?
Eigenlijk hebben we een hele moderne toren. De muziek die je elk kwartier hoort, wordt volledig automatisch afgespeeld. Dat doet de toren met een grote trommel, die het carillon aanstuurt. En de man die daarvoor verantwoordelijk is, is Christiaan Winter. Hij is docent aan de Beiaardschool in Amersfoort.
“De trommel is eigenlijk een groot wiel met gaatjes en pinnen”, vertelt Christiaan. “Door die pinnen op de juiste plek te prikken, worden de verschillende klokken van het carillon aangeslagen.” Elk half jaar wordt de trommel van de Onze Lieve Vrouwetoren verstoken en speelt de toren een nieuw deuntje.
“De trommel is in oktober voor het laatst verprikt”, vertelt Christiaan. “Je moet je voorstellen, het instrument is ongeveer anderhalve meter breed. In drie minuten tijd draait de trommel helemaal rond.”
“Dat betekent dat ik dus drie minuten muziek kan programmeren op de trommel. Dat moet ik onderverdelen in vier liedjes, voor elk kwartier één.” Je kunt je wel voorstellen dat dat geen volledige nummers zijn. “Ik moet ze flink inkorten en maak er nummers van die tussen de tien en veertig seconden duren.”
De klok speelt vervolgens het komende jaar elke dag, elk kwartier tussen 09.00 en 22.00 een deuntje van tussen de tien en veertig seconden. Benieuwd welke nummers er worden gespeeld? Neem dan een kijkje op de website van het Beiaardcentrum.
In onze gids
Populaire rubrieken