Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: welke melodieën speelt de OLV-toren ieder uur?

Door Ingelise de Vries 7 december 2019

Amersfoorters die op gehoorafstand van de Onze Lieve Vrouwetoren wonen, is het waarschijnlijk al eens opgevallen: de toren speelt ieder heel en ieder half uur een korte melodie voor hij gaat slaan. Welke melodieën klinken er uit de OLV-toren? We zochten het voor je uit!

Bij een onbekend nummer is Shazam tegenwoordig een uitkomst. Je zet de app aan en binnen een paar seconden vertelt je telefoon je welk nummer er wordt gespeeld. Er zijn een paar uitzonderingen, het nummer moet namelijk in een database staan en live varianten of covers doen het ook niet altijd even goed. Kortom: bij de melodie van de toren is Shazam dus géén optie, helaas…

Beiaardschool

Gelukkig is Amersfoort het epicentrum van de beiaard, de naam van het instrument dat in de toren is gebouwd. Ook wel het carillon of klokkenspel genoemd. We hebben namelijk als enige stad in Nederland een beiaardschool, dat tegelijk ook het landelijke beiaardcentrum is. Hier worden de mensen opgeleid die onze, maar ook andere klokkentorens bespelen. Op de website vinden we antwoord op al onze vragen.

De melodieën zijn namelijk ‘verstoken’ door Henk Verhoef. In de toren zit een zogenoemde speeltrommel. Die zorgt dat de klokken uit de zeventiende eeuw elk heel en elk half uur een klein muziekstuk spelen. “De trommel werkt met kleine pinnetjes, die op een bepaalde plaats worden gestoken, en als je ze op een andere plaats zet (het ‘versteken’), hoor je andere muziek”, vertelt Henk.

Klassieke stukken

Maar dan is nog steeds de vraag: wat horen we uit de OLV-toren? Ook dat weet Henk ons te vertellen. Op het halve uur is een stuk van Johann Joseph Fux te horen, Sarabande genaamd. Fux leefde tussen 1660 en 1741. Op het hele uur horen we muziek van Claudin de Sermisy: Tant que vivray. Sermisy leefde tussen ongeveer 1495 en 1562. Zijn stuk klinkt zo:

Mocht je het nog willen horen, haast je dan naar de stad! Deze week zijn er namelijk twee monteurs en een beiaardier bezig om nieuwe muziek te ‘versteken’. Welke stukken we dan gaan horen, blijft nog even een verrassing. Overigens kun je de beiaardiers ook live horen spelen. Hier vind je de agenda met wanneer en wie er achter de muzikale omlijsting van de binnenstad zit.

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Niet de Molenstraat, wel één van de vele molens die Amersfoort ooit had. Beeld: Archief Eemland

Amersfoorts mysterie: stond er ooit een molen aan de Molenstraat?

Tussen het gemeentehuis en het Sint Jorisplein loopt de vaak drukke Molenstraat, waar niet zo heel v...

Amersfoorts mysterie: wat is dat kleine huisje bij de Blauwebruggang?

Amersfoorts mysterie: hoe komt de Kamperbinnenpoort aan die naam?

adv.