Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: wat zit er achter de deur op de Langestraat 7?

Door Ingelise de Vries 27 juli 2019

Zelfs voor wandelaars die frequent door de Langestraat lopen valt het kleine pandje bijna niet op. Op de Langestraat 7, tussen de winkels Sent By en Vanilia, zit een voordeur verstopt. Wonen er mensen in een extreem smal huis of schuilt er een klein paleis achter de voordeur?

Het smalste huis is het in elk geval niet. Dat bevindt zich namelijk aan het Havik, zochten we al eerder uit. Havik 33, het scheefgezakte huisje in de straat, is met precies drie meter breedte het smalste huis van onze stad. Schuilt er dan toch een klein paleis achter de onopvallende voordeur?

Klein paleis in de binnenstad

En of er een klein mooi en relatief ruim optrekje schuilt. Het appartement stond heel even leeg. Helaas vis je achter het net als je hoopte een nieuw huisje te betrekken, het pand is onder optie en bezichtigen is niet meer mogelijk.

Dat het zo snel weg was, is niet heel gek. Je krijgt namelijk 90 vierkante meters aan woonruimte. Naast een woonkamer met daarin ook direct de keuken, heb je twee slaapkamers én een badkamer met bad. Vanuit de ramen aan de voorkant kijk je uit op de Lieve Vrouwetoren.

Extra bonus, als één van de weinige binnenstadbewoners hebben de bewoners van Langestraat 7 en 9 toegang tot een tuin. Ze moeten ‘m weliswaar met elkaar delen, maar er is nog een aardig stuk grond om een tuinset en barbecue neer te zetten.

Oudste pand van de straat

De ingang zit naast de winkel Vanilia en het huis ligt erboven. Dat zorgt voor een extra bonus: de nieuwe bewoner van het pand woont hiermee in het oudste huis van de Langestraat. Hoewel de Langestraat al vlak na de oprichting van Amersfoort in 1259 genoemd werd, komt het perceel pas in 1492 in de akten voor. Daarmee is het ‘t eerste huis in de Langestraat. Drie eeuwen lang deed het huis dienst als apotheek. Sinds vrij recent – op drie eeuwen durven we 1996 best vrij recent te noemen – is het pand niet meer als apotheek in gebruik.

Binnenkijken? Op de website van verhuurder Domica vind je de foto’s van het huis.

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

kattenbroek

Amersfoorts mysterie: wat is de Verborgen Zone in Kattenbroek?

Kattenbroek is één van de meest bekende wijken in Amersfoort, de wijk is zelfs gedeeltelijk te vinde...

Mysterie: waar dankt de Beestenmarkt zijn naam aan?

Mysterie: waarom hangt er een kroonluchter onder het spoor?

Amersfoorts mysterie: wat doen die verroeste spullen naast de gracht?

adv.