Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: wat stelt het patroon van de stenen op het Eemplein voor?

Door Melt Pels 24 oktober 2020

Elke week duiken we in de Amersfoortse mysteries. Deze week brengt onze zoektocht ons naar het Eemplein. Je hebt er ongetwijfeld al eens overheen gelopen. Maar weet je ook waar je dan overheen wandelt? De licht- en donkergrijze steentjes vormen een patroon, maar wat stelt dat patroon eigenlijk voor?

Wanneer je over het plein loopt, kijk je vast niet zo vaak naar beneden. Misschien is het je vanuit het raam van de bibliotheek of Sushi Today al eens opgevallen: er zit een vreemd patroon in de ‘vloer’. Eigenlijk heeft het wel iets weg van het soort ‘kunst’ dat kinderen vroeger weleens in Paint maakten.

De tekst loopt door onder de afbeelding

Impressie van het soort ‘kunst’ dat je vroeger in Microsoft Paint maakte – Foto: indebuurt Amersfoort

Sant en co

Het plein is ontworpen door het bedrijf Sant en co. Op de website van het ontwerpbureau schrijven ze dat het ontwerp van de vloer de link tussen rivier de Eem en het Eemplein visualiseert. “De pleinvloer is gemaakt van lichte en donkere Portugese granietkeitjes. Ze zijn gemaakt van restproducten uit de granietgroeven en zijn daardoor dubbel duurzaam. Het patroon in de stenen verbindt het plein met het stromende water in de Eem.”

Mysterie opgelost

Het patroon dat je in de vloer van het Eemplein ziet, moet dus het water in de Eem voorstellen. Het patroon geeft de illusie van golvend water in de Eem dat zonlicht reflecteert.

Onopgelost mysterie

De vloer van het Eemplein is onderdeel van niet één, maar twee mysteries! En om dit tweede mysterie op te lossen hebben we jullie hulp nodig. Het zit zo: de vloer van het Eemplein bestaat uit allerlei kleine granieten steentjes. Maar in één van die steentjes is de naam ‘Carla’ gegrafeerd.

De tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Amersfoort / Melt Pels

Wie is Carla en waarom is haar naam in dit steentje gegrafeerd? Zowel ontwerpbureau Sant en co, als de aannemer die het plein heeft gebouwd wisten niet van het steentje af. Toen vervolgens ook de gemeente én Archief Eemland aangaven dat ze van niks wisten, waren wij het spoor bijster. Daarom doen we een beroep op jou!

Heb jij enig idee waarom de naam Carla is gegrafeerd in dit steentje op het Eemplein? Laat het de redactie weten en help ons om dit mysterie op te lossen!

Lees ook:

Geen schaatsbaan op het Eemplein dit jaar: ‘Laten we kijken naar wat wel kan’

Het WinterparadIJS, de schaatsbaan die jaarlijks rond het einde van het jaar op het Eemplein wordt g...

Als Three Little Clouds terug komt van wereldtournee, doen ze een homecoming show op het Eemplein

Amersfoort staat synoniem voor keigoede muziek. Zo komen The Handsome Poets, Jett Rebel, Miss Montre...

Dit betekent de muurtekening onder de tunnel tussen het Stadhuis en het Eemplein

Je rijdt er misschien wel dagelijks onder door: de tunnel aan de Stadsring. Is het je weleens opgeva...

Meer over Winkelcentrum Eemplein ontdekken?

Winkelcentrum Eemplein winkelcentra

GeopendHele dag

Eemplein, Amersfoort

Bekijk meer:winkelcentra

Meer over

Mysteries

adv.