Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: wat staat er op de zuilen in Nieuwland?

Door Ingelise de Vries 22 juni 2019

Kom je regelmatig in Nieuwland, dan heb je de kunstwerken die doen denken aan een vuurtoren vast wel eens gezien. Op de rotonde bij de Gaardendreef en aan de Kruidendreef staan grote, witte pilaren met teksten erop die je op verschillende manieren kunt lezen. Maar wat betekenen ze eigenlijk?

In Nieuwland vind je heel wat bijzondere kunstwerken. Verschillende kunstenaars hebben zich laten inspireren door de inwoners van de destijds nieuwe wijk.

Twee werken, één kunstwerk

De twee kunstwerken staan er niet voor niets, ze horen bij elkaar. Het werk – zijn het de werken? – heet de Slaper en de Waker en werd in 2009 gemaakt door Hewald Jongenelis en Sylvie Zijlmans. De pilaren hebben zes kanten en lopen een beetje toe naar boven. Bovenop beide kunstwerken zit een bel, ze luiden allebei één keer per dag. Op de zuilen zijn letters te vinden.

Het werk aan de Gaardendreef is de Waker. De teksten die erop staan zijn: waker, werker, prater. Om klokslag 8 uur slaat de bel bovenop de toren. Aan de Kruidendreef vind je de Slaper, met de tekst: slaper, dromer, zwijger. Deze klok slaat om zes uur in de avond.

Niet meer puzzelen

Maar waarom? De kunstenaars hebben goed nagedacht over deze pilaren: ze representeren namelijk de inwoners van Nieuwland! In de wijk is het dagelijks druk, veel mensen vertrekken vroeg naar hun werk. Daar staat natuurlijk de Waker voor. In de avond komt iedereen weer thuis in zijn of haar huis om te eten. De slaper slaat dan om zes uur.

De volgende keer dat je langs deze beelden rijdt, hoef je dus niet meer te puzzelen wat er nou eigenlijk staat. Wel weet je twee keer per dag dankzij de beelden hoe laat het nu echt is!

Nog meer kunst

Zie je nog meer kunstwerken in de wijk die op elkaar lijken? Dat kan kloppen. Naast de Slaper en de Waker, heb je ook nog de drie zuilen bij de drie basisscholen. In 2003 maakten de kunstenaars Groenewoud & Buij deze drie werken die de karakters van de basisscholen representeren.

Eén van de zuilen van Groenewoud & Buij. Foto: Google Maps

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

bier

Amersfoorts mysterie: hoeveel Amersfoortse bieren zijn er?

Van oudsher is Amersfoort een bierstad. In de middeleeuwen struikelde je over de brouwerijen in de h...

Amersfoortse mysteries: waar is de kerk van de Onze Lieve Vrouwetoren gebleven?

Mysterie: wat doet de straat ‘Achter het oude Stadhuis’ op de Hof?

Meer over

Mysteries

adv.