Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: wat is nou echt de oudste kroeg van Amersfoort?

Door Ingelise de Vries 10 augustus 2019

Het is al jaren een strijd tussen twee kroegen, beide vlakbij de Sint Joriskerk: zowel Onder De Linde als In Den Grooten Slok claimen het oudste café van Amersfoort te zijn. Er kan er maar één de oudste zijn, dus wat is nu eigenlijk de oudste kroeg van Amersfoort?

Veilige plek

Om daarachter te komen, doken we de geschiedenis in. Te beginnen met Onder de Linde. De plek waar het café zit, gaat eeuwen terug. In 1317 werden de Groenmarkt, Appelmarkt en Papenhofstede onderdeel van de pastoorsgoederen van de Sint-Joriskerk. Het gebied viel daarmee onder de kerkelijke rechtspraak. Was je als boef op de vlucht voor de schout, dan deed je er goed aan naar dit stukje Amersfoort te vluchten. Stond je in dit gebied, dan mochten ze je niks meer maken. Dit noemt men een mandaat.

Onder de Linden. Foto: Ingelise de Vries
Onder de Linde. Foto: Ingelise de Vries

Mandaatshuisje

Twintig jaar na het mandaat, werd er op de plek van Onder de Linde een Mandaatshuisje gebouwd. Dit huis brandde echter in 1520 af. In 1530 stond er een nieuw pand, tegenwoordig bekend als Onder de Linde. Die naam kreeg het café pas in 1755, ook het eerste jaar dat een naam van een eigenaar van het pand bekend is. Johannes van Luenen is de eerste eigenaar-bewoner die genoemd wordt.

Over de geschiedenis van In Den Grooten Slock is helaas een stuk minder te vinden. We weten dat het pand een rijksmonument is dat in de eerste helft van de zestiende eeuw gebouwd is. Rond dezelfde tijd als Onder De Linde, dus.

De Grote Slok. Foto: Ingelise de Vries
In Den Grooten Slock. Foto: Ingelise de Vries

Oudste kroeg van Amersfoort

Gelukkig deelde eigenaar Rolf van As vorig jaar al een aantal weetjes over het stadscafé met ons. De Langestraat was lange tijd een handelsroute die langs De Hof liep. Ook hier komt de kerk weer om de hoek kijken: De Hof was destijds de tuin van de bisschop van Utrecht die daar woonde. De handelsroute lag langs de Amer, tegenwoordig De Eem. Daar zag de bisschop wel een handeltje in dus hij besloot tol te heffen op de enige plek waar de handelslieden konden oversteken.

In 1522 werden volgens Rolf de eerste borreltjes ook echt gedronken in het stadscafé. Acht jaar voor Onder De Linde opnieuw werd opgebouwd, dus. In Den Grooten Slock, of De Grote Slok, mag zich dus met recht het oudste café van Amersfoort noemen.

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Een deel van de Woestijgerweg. Beeld: Google Streetview

Amersfoorts mysterie: waar komt de naam Woestijgerweg vandaan?

Bij de meeste straatnamen kun je wel raden waar de naam vandaan komt. Een historisch figuur, een ver...

Amersfoorts mysterie: wat zit er achter de deur op de Langestraat 7?

Amersfoorts mysterie: wat is de Verborgen Zone in Kattenbroek?

adv.