Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: wat is er met het Mariabeeldje tegenover het Long John gebeurd?

Door Melt Pels 10 oktober 2020

Als je door de Krankeledenstraat loopt, is het je misschien al eens opgevallen. Op de hoek tegenover Long John’s Pub zit een klein, leeg nisje. Waar is het beeldje gebleven? We zochten het uit!

Dit mysterie werd ons ingezonden door Miranda Janssen. Ze plaatste onderstaande foto van het Kapelhuis op de Facebookgroep Mooi Amersfoort. Een aantal leden van die groep vroegen zich af wat er met het beeldje is gebeurd.

Kapelhuis

De lege nis zit op de hoek van het Kapelhuis. Dit huis is al langer het speelveld van een Amersfoortse mythe. Er zou namelijk in 1444 een meisje vanuit Nijkerk een Mariabeeldje in de stadsgracht hebben gegooid. Dit beeldje werd gevonden door Margriete Albert Gysendochter, die in een droom te horen kreeg, dat ze het beeldje uit de gracht moest halen. Toen ze een kaarsje aanstak bij dit beeldje, brandde deze drie keer langer dan normaal. Het beeldje kreeg onderdak in het Onze Lieve Vrouwekapel, wat we nu kennen als het Kapelhuis tegenover Long John’s Pub.

Door dit soort miraculeuze verhalen, kwamen veel bedevaartgangers naar Amersfoort, in de hoop genezen te worden door het Mariabeeldje. Nu zou je denken dat dit beeldje in de lege nis stond. “Maar dat was niet zo”, vertelt Amersfoortse gids Inge Vos. “Er stond wel een Mariabeeldje in, maar niet hét Mariabeeldje van dit verhaal. Daar was het namelijk veel te kostbaar voor.”

Foto: Miranda Janssen

Beeldenstorm

Volgens Inge heeft het Mariabeeldje uit deze legende de beeldenstorm in de 16e eeuw niet overleefd. De beeldenstorm is ook gelijk de reden dat deze nis leeg staat. Tegenwoordig zetten Amersfoorters zelf weleens iets in het nisje. Soms zijn dat kaarsen, soms een Boeddha en jawel… Soms een leeg blikje bier. Als we Inge mogen geloven, heeft de gemeente geen plan om iets in het nisje te plaatsen. Wel is er een kleine steen onder het nisje gelegd met daarop de tekst: ‘Het verlangen naar een beeld’. Een gevoel dat veel Amersfoorters misschien wel herkennen.

Mysterie opgelost

Het is niet heel gek dat sommige Amersfoorters het gevoel hebben dat er ooit een beeldje heeft gestaan. Dat klopt namelijk! Verbaas de volgende keer je vrienden met je kennis over onze keistad als je hierlangs loopt. Heb jij nou ook zo’n mysterie dat opgelost moet worden? Stuur deze dan in naar de redactie!

Lees ook:

Amersfoorts mysterie: waarom liggen er skeletten onder de Groenmarkt?

We horen je al denken: ‘Wat?! Skeletten onder de Groenmarkt?'. Maar ja, het is echt waar: op ongevee...

Amersfoorts mysterie: wat doet dat fallussymbool langs de weg in Kattenbroek?

Het lijkt alsof er een gigantische fallus langs de Aziëring staat. Een grote, langwerpige steen met ...

Amersfoorts mysterie: waarom ligt er midden in Hoogland een grafsteen?

De meeste mensen zijn weleens over de Zevenhuizerstraat gereden in Hoogland. Met de auto, de fiets o...

Amersfoorts mysterie: waarom staat er een roestig huisje bovenop dit monumentale pand?

Het leuke aan Amersfoort is dat wanneer je goed om je heen kijkt, je elke keer iets nieuws opvalt. M...

adv.