Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: wat is de Verborgen Zone in Kattenbroek?

Door Ingelise de Vries 20 juli 2019

Kattenbroek is één van de meest bekende wijken in Amersfoort, de wijk is zelfs gedeeltelijk te vinden in Madurodam! Naast de architectuur en de filosofie achter de wijk is er nog iets wat Kattenbroek bijzonder maakt: de Verborgen Zone.

De wat? Op een aantal straatnaambordjes vind je onder de straatnaam ook nog de tekst (verborgen zone). Deze zone is natuurlijk niet écht verborgen, je kunt er immers vrij makkelijk komen. Het is wel de zone waarin alle kunst in de wijk is geconcentreerd. In een strook van 1,5 kilometer lang en 80 meter breed, bevindt zich een aantal kunstwerken. De werken zijn door verschillende kunstenaars wereldwijd gemaakt.

Onopvallende kunstwerken

Wat voor kunstwerken kun je er bijvoorbeeld vinden? In de straat Weergang moet je best even zoeken: daar vallen de kunstwerken niet op. In de gevels van ‘de nieuwe muurhuizen’ zijn er verschillende symbolen te vinden, zoals een auto. Ook kun je op zoek naar een koperkleurige olifant die een handstand doet en zitten er afdrukken van schoenen op een putdeksel. Kunstenaar LaSalle heeft heel wat kleine werken in de huizen en straten verwerkt.

Sommige werken vallen wat meer op: zoals de Jubelpoort. Als je van de Bedekte Weg oversteekt naar de Weergang, kom je onder de poort door. Ook De Maanhof op de Molenweg – het donkergrijze vierkante huis waar een boom in groeit – hoort bij deze serie.

kattenbroek
Foto: Willemnabuurs/Wikimedia

Oud Grieks boek

Wat is nu eigenlijk de gedachte achter deze toch wel opvallende kunstwerken? Architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra is de ontwerper van Kattenbroek. De architect legde het Italiaanse boek Hypnerotomachia Pilophili van Francesco Colonna uit 1499 voor aan alle ontwerpers en kunstenaars van de Verborgen Zone.

Het boek moest als inspiratiebron dienen. In het verhaal wordt namelijk de strijd om de liefde in een droom van de hoofdpersoon Poliphilo beschreven. Poliphilo reist van het donkere woud naar het eiland Cythera. Tijdens zijn tocht komt hij bijzondere personen én architectonische objecten tegen. Alsof hij door een bijzondere tuin wandelt. Dat gevoel moeten ook de mensen die door de Verborgen Zone lopen krijgen.

kattenbroek
Foto: Willemnabuurs/Wikimedia

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Mysterie: waar dankt de Beestenmarkt zijn naam aan?

De Varkensmarkt, de Boterwaag, de Vishal... We hebben blijkbaar wat met eten in de Amersfoortse naam...

Mysterie: waarom hangt er een kroonluchter onder het spoor?

Amersfoorts mysterie: wat doen die verroeste spullen naast de gracht?

Amersfoorts mysterie: wat staat er op de zuilen in Nieuwland?

adv.