Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: wat heeft het Havik te maken met de vogel?

Door Ingelise de Vries 24 augustus 2019

We schreven het al eerder: de meeste straten in Amersfoort danken de naam aan hoe ze eruit zien. Maar sommige straten vragen toch wat uitleg over de naam. Wat heeft het Havik bijvoorbeeld te maken met de vogel?

Het Havik is samen met de Krommestraat één van de oudste delen van Amersfoort. Vroeger voeren er schepen binnen door het water van het Havik; het was de binnenhaven van de stad. Amersfoort lag gunstig voor de handel, dankzij de rivier de Amer (nu de Eem). Tot het einde van de vijftiende eeuw was het Havik een bruisende havenwijk. Een havenwijk is een bocht in de rivier waar boten doorheen konden varen. 

Havik of havenwijk

En havenwijk, dat is ook precies waar het Havik de naam aan dankt. Het gaat hier namelijk niet om een roofvogel met een bijzondere geschiedenis, maar wel om een verbastering van het woord ‘havenwijk’. Net als de Woestijgerweg is het woord in de loop der jaren zo verbasterd dat het uiteindelijk de straatnaam is geworden. 

Vooral pleziervaart

Tot de bouw van de Koppelpoort was het Havik een belangrijke havenplek. Na de bouw van onze beroemde waterpoort in 1450 konden grote schepen niet meer aanmeren in de havenwijk. De straat werd aangelegd in de vorm zoals we hem nu kennen en tegenwoordig varen er voornamelijk rondvaartboten, fanatieke suppers of plezierroeiers door de wateren. 

De huizen aan de havenwijk staan er overigens al behoorlijk lang: de fundamenten stammen uit de 13e eeuw. Het gaat om nummer 14 en 20, mocht je even een kijkje willen nemen.

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Telefooncellen in Amersfoort vind je op het Neptunusplein. Foto: Ingelise de Vries

Amersfoorts mysterie: staan er nog telefooncellen in Amersfoort?

Op heel wat plekken in de stad kon je jaren geleden de groene hokjes vinden. Voor de mobiele telefoo...

Amersfoorts mysterie: wat is nou echt de oudste kroeg van Amersfoort?

Amersfoorts mysterie: waar komt de naam Woestijgerweg vandaan?

adv.